Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi kiürítésben vettek részt a magyarok

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. április 8. 6:16

Március bővelkedett katonai műveletekben Afganisztán Baghlan tartományában. Az ilyen műveletek szükséges velejárója az egészségügyi személyzet kényszerű munkája. Az MH PRT felelősségi területén zajló összecsapásokban megsérülő afgán nemzeti haderő (ANA) négy katonája kapott elsődleges egészségügyi ellátást a Pol-e-Khomri magyar táborban.

Az MH PRT Egészségügyi Központja (EÜ KP) a műveletek támogatására ideiglenesen táborunkba telepített amerikai (US ARMY) Előretolt Egészségügyi Csoportjával (FST) közösen látta el a sérülteket. A négy katona közül három esetében került alkalmazásra a közelmúltban begyakorolt egészségügyi kiürítés (MEDEVAC).

A régióban zajló műveletek kihatnak a civil lakosság életére is. Április 5-én délelőtti órákban, Pol-e-Khomri városában ellenállók megtámadták és súlyosan megsebesítették a helyi súra prominens női tagját. Az életveszélyes állapotban lévő, súlyos sérültet Pol-e-Khomri-i kórházába szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak rajta végre. Az ellátás során nyilvánvalóvá vált, hogy további beavatkozásra van szükség, melyre csak a jól felszerelt Mazar-e-Sharif-i kórházban áll rendelkezésre az orvosi és infrastrukturális háttér.

Az incidens napján, 5-én késő este az elsődleges ellátást biztosító helyi kórházba érkezett Dr. Toperczer István orvos alezredes, a PRT EÜ KP parancsnoka, hogy konzultáljon a műtétet végző afgán sebésszel a beteg állapotáról, további gyógykezeléséről, valamint a légi szállítás részleteiről.

 

A MEDEVAC lehetőséget teremt a sérültek gyors és szakszerű szállítására. A tavalyi év folyamán a NATO ISAF vezetés elfogadta azt a magyar javaslatot, miszerint minden műveleti területen megsérülő katonát egy órán belül kórházi ellátásban kell részesíteni. Tekintettel státuszára ezt az alapelvet követték az 5-én meglőtt civil sérült esetében is.

A MEDEVAC megtervezése és megigénylése, a beteg Camp Pannoniába szállítása a magyar fél feladata volt. Ennek megfelelően első lépcsőben koordinálták és páncélozott betegszállítóval végrehajtották a betegszállítást a helikopter leszállóhelyre, majd onnan a német egészségügyi személyzetnek átadva helikopterrel vitték a Mazar-e-Sharif-i kórházba.

A kiváló együttműködéssel elvégzett munka jól példázza, hogy a megszerzett képesség hatékony eleme a műveleti területen történő teljes körű egészségügyi ellátásnak. Az MH PRT egészségügyi, valamint a biztosítást végző szakemberei ismét magas szinten, pontosan hajtották végre a rájuk váró feladatokat.

Fotó: Dr. Toperczer István