Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy amerikai honlap műholdas felvételeket tett közzé a húlai mészárlásról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 3. 16:21

Egy amerikai internetes oldal olyan műholdfelvételeket tett közzé, amelyeken szerinte szíriai tömegsírok látszanak, valamint bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a kormányerők lakóövezetek ellen hajtottak végre támadásokat.

Az amerikai külügyminisztérium egyik hivatala által üzemeltetett honlapon június 1-jén, pénteken egy sorozat légi felvételt hoztak nyilvánosságra, amelyeket egy kereskedelmi műhold készített a hét elején. A felvételeken a szíriai Húlában végrehajtott tömegmészárlás után ásott tömegsírok láthatók.

A múlt hét végén a közép-szíriai városban feltehetően kormányhű milíciák legkevesebb 108 civilt, köztük csaknem félszáz gyereket öltek meg kivégzésszerűen. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki a nemzetközi közösségben, és számos ország tiltakozásképpen kiutasította Szíria nagykövetét vagy diplomatáit.

Egyes felvételeken tüzérségi lövedékek által okozott kráterek látszanak Atarib város lakónegyedei mellett.

A http://www.humanrights.gov/2012/03/05/situation-in-syria/ címen hozzáférhető honlapon három szíriai város környékén telepített tüzérségi ütegek is láthatók – május 31-ei dátummal -, valamint támadó helikopterek Sajrat és Homsz közelében.

Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet a Reuters megkeresésére egyelőre nem reagált a fényképekre.