Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar hadtörténészek Rómában

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. június 3. 14:18

Olaszországban járt és az itáliai hadtörténelemmel foglalkozó partnerszervezetek képviselőivel tárgyalt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) delegációja a napokban. A háromtagú küldöttség megemlékezésen vett részt, valamint megnyitotta az 1932-ben repülőhalált halt Endresz György és Bitai Gyula emlékére rendezett kiállítást.

1595936730
A program első napján dr. Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka tárgyalásokat folytatott az Olasz Véderő Vezérkar Történeti Osztályának vezetőivel.

A megbeszélés során az olasz partner többször deklarálta: nagyon szívesen működnek együtt a HM HIM-el, hiszen az osztrák partnerintézménnyel is kiváló a kapcsolatuk, és örülnek, ha a magyar Honvédelmi Minisztérium háttérintézményével is együtt dolgozhatnak a jövőben.

A tárgyaláson az intézmények felépítésének és szerepének kölcsönös bemutatása után sikerült körvonalazni egy olyan megállapodás kereteit, amely kutatók küldéséről és fogadásáról, közös kutatási programokról valamint kiállítás- és műtárgycseréről szól.

Az együttműködés főbb elemeiként a Risorgimento magyar vonatkozásainak kutatását, az első világháború centenáriumára való közös felkészülést, a két világháború közötti olasz–magyar katonai kapcsolatok kutatását, valamint a hidegháborús szembenállás kétoldalú viszonylatainak közös feltárását határozták meg.

1595936730
A látogatás második napján a magyar delegáció találkozott Nicolò Paratore dandártábornokkal, a Museo Arma Dei Carabinieri igazgatójával és megtekintette Olaszország negyedik haderőnemének, a carabinieriknek a múzeumát. A két partner közötti tárgyaláson felmerült egy, az olasz és a magyar csendőrség történetét bemutató kiállítás lehetősége Budapesten, illetve Rómában.

Délután a magyar delegáció ünnepélyes keretek között emlékezett meg – Balla János nagykövettel és Juhász Dezső alezredes katonai attaséval együtt – a nyolcvan éve repülőhalált halt pilótákról: Endresz Györgyről és Bitai Gyuláról. Ennek keretében megkoszorúzták a római magyar nagykövetség kertjében felállított emlékművet. Este a Római Magyar Akadémia kiállítótermében dr. Kovács Vilmos ezredes megnyitotta a magyar óceánrepülők tragédiájára emlékező olasz nyelvű tablókiállítást, amely június végéig lesz látható az intézményben. Az eseményt számos érdeklődő mellett az olasz Légierő Vezérkar Történeti Osztályának vezetője, Vittorio Cencini ezredes is megtisztelte.

A fotókiállítás júliustól az olasz légierő múzeumában lesz látható.

Fotó: HM HIM