Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy bocskais hadnagy Fort Benningben

Szöveg: Budai Anna |  2012. május 21. 20:41

Az Amerikai Egyesült Államok hadseregének működésébe nyerhetett betekintést Vitári Gergő hadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának fiatal tisztje, amikor részt vett a Georgia államban található Fort Benning bázison tartott lövésztiszti tanfolyamon. Vele beszélgettünk.

Hadnagy úr, miért utazott az Egyesült Államokba?

Elöljáróim javaslatára vettem részt az USA szárazföldi hadereje által fenntartott Fort Benning bázison létrehozott lövésziskolában, az úgynevezett IBOLC (Infantry Basic Officer Leadership Course) Alap Lövésztiszti Tanfolyamon, amely közel négy hónapos volt. 

Milyen elemei voltak a képzésnek?

Az USA katonai oktatása sokban különbözik a magyar rendszertől, hiszen ott a hallgatók kevesebb fegyvernemi ismeretet szereznek az alapképzés során, ezt követően viszont különböző tanfolyamokon bővíthetik tudásukat. Amelyiken én is részt vettem, az a lövészismeretek oktatására és elsajátítására koncentrált. Természetesen az alapokkal kezdtük: harcászat, lövészet, haditechnikai ismeretek. Megismerkedtünk az Államokban rendszeresített lőfegyverek – az M4, az M240 Bravo, az M249 – használatával is. Elkezdtünk foglalkozni az alap gyalogos lövészharcászattal is, de kimondottan járműves lövészharcászatot már nem oktattak nekünk, hiszen – ahogy említettem az amerikai rendszer sajátosságát – ezt egy következő tanfolyamon sajátíthatják el a lövészek, aszerint, hogy az alegységüknél milyen technikával kell majd dolgozniuk. Megtanultuk a lesállás, a rajtaütés, a menet végrehajtásának apró fortélyait. Mivel ez egy vezetői tanfolyam volt, elsajátítottuk szakaszszintre felépítve a feladatok megoldását, a harcparancs kidolgozásától a végrehajtásig.

Milyen volt a csoport összetétele?

Vegyes képet mutatott, hiszen a világ szinte minden tájáról érkeztek katonák. A tanfolyamot 175 fővel kezdtük el, s a tíz külföldi közül én voltam az egyetlen magyar.

Nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk egymással, rendfokozattól függetlenül. Mindenki teljes mértékben partner volt.

Mit tud hasznosítani a megszerzett tudásból? Milyen élményekkel távozott?

Szakmai szempontból nagy élmény volt, hogy betekintést nyerhettem az amerikai haderő működésébe. Tetszett, hogy – a megismerésükön túl – a kinti felszerelések és  fegyverek kipróbálására is volt lehetőségünk. Lövészszázadnál szolgáló fiatal tisztként ezen ismeretek és tapasztalatok elsajátítása hasznos lesz a saját munkám során, s örülök, hogy ezeket az Egyesült Államokban szerezhettem meg.

Mivel zárult a tanfolyam?

A tanfolyam elvégzését követően megkaptuk az Államokban hagyományosan a lövész fegyvernem jelképének számító – az egyenruhán viselhető – úgynevezett Blue Cordot, azaz kék zsinórt. Egy oklevél tanúsítja, hogy elvégeztem a tanfolyamot és alkalmas vagyok alapszinten egy lövészszakasz vezetésére. Emellett megkaptam a The Army Achievement Medalt is, melyet a kiemelkedő katonai teljesítmény elismeréseként adtak. A tanfolyamon végzettek közül ezt a medált három ember kapta meg: a legjobban végzett amerikai, a legjobban végzett külföldi és a legjobb sportteljesítményt nyújtó katona. Nekem mint a legjobb külföldinek adták ebben az osztályban, ami igazán nagy megtiszteltetés volt számomra.