Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy életre kötelez

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 11. 7:11

Három tiszt, egy altiszt és huszonnégy legénységi állományú pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes keretek közt esküt szeptember 10-én, pénteken, a szentesi Damjanich János Laktanyában. Az eskü szövegét előmondta: Fejes Ádám Zakariás közkatona. Az újoncok a hathetes alapkiképzés során tanúsított fegyelmezett, kemény munkáját Tarjányi László őrnagy köszönte meg.

20210910-szentes-esku  (9)

A sikeres elméleti és gyakorlati vizsgákat követően, családtagjaik, barátaik és leendő kollégáik jelenlétében tettek esküt az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredhez augusztus 2-án alapkiképzésre bevonult - szerződéses tiszti, altiszti és legénységi állományú szolgálatot vállalt – katonák.

Hazánk és a magyar emberek biztonsága, országunk határainak védelme iránt elkötelezett fiataloknak Tarjányi László őrnagy, a műszaki ezred Helyőrségtámogató Parancsnokságának parancsnokhelyettese kívánt katonai pályájukhoz sok sikert, erőt és egészséget. „Önök egy folyamatosan fejlődő, megújuló, korszerűsödő honvédség tagjai lettek, melynek része az új, modern technikai eszközök beszerzése, hadrendbe állítása, alkalmazása. Egy dolgot azonban soha ne felejtsenek el: a legmodernebb, legújabb, technikailag legfejlettebb gépek és eszközök sem tudnak üzemelni jól kiképzett, felkészült, magas szintű szakmai tapasztalattal bíró katonák nélkül. Ennek megfelelően a megszerzett tudásukat folyamatosan fejlesszék, gyarapítsák, mert az a dinamika és átalakulás, ami most a Magyar Honvédségben végbemegy, hatalmas lehetőségeket tartogat mindannyijuk számára. Ezeket a lehetőségeket azonban észre kell venniük, meg kell ragadniuk és hiszem, hogy kemény munkával, fegyelemmel el is fogják érni kitűzött céljaikat. Legyenek büszkék arra, hogy egy olyan szervezet egyenruháját viselhetik, melyről mindenkinek az erő, bátorság, fegyelem, a becsület és a biztonság jut az eszébe!” – kívánt az esküt tett katonáknak az egyéni céljaik megvalósításához is sikeres életpályát Tarjányi őrnagy.

20210910-szentes-esku  (4)

Antal László ezredes, a szentesi ezred parancsnoka az alapkiképzés érdekében végzett szakmai munkája elismeréseként tárgyjutalomban részesítette Illés Ádám törzsőrmestert, Ágoston Katalin Veronika, Fejes Ádám Zakariás és Takács Csaba közkatonáknak pedig emléklapot adományozott az alapkiképzés során tanúsított kiemelkedő teljesítményük elismeréseként.

A most esküt tett katonák hétfőn ismét visszatérnek a műszaki ezredhez, a határszolgálati feladatokra történő egyhetes felkészülésen kell ugyanis részt venniük. Fejes Ádám Zakariás közkatona azonban ezt követően is Szentesen teljesít majd szolgálatot: a műszaki támogató zászlóalj táborépítő géprajban kapott kezelői beosztást. Az orosházi fiatalember korábban a készenléti rendőrség állományában járőr feladatot látott el, de rövid időn belül ráébredt, hogy a katonai életpálya vonzóbb a részére. Már csak az ifjúkori élményei alapján is, édesapja ugyanis Hódmezővásárhelyen szolgált hivatásos katonaként. Pályamódosítását családja és párja, Imola is támogatta.

20210910-szentes-esku  (8)

A határszolgálati feladatokra történő felkészítést követően az újoncok az MH Katonai Rendészeti Központ, az MH Egészségügyi Központ, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi laktanyájában, az MH Szentendrei Helyőrség Támogató Parancsnokság és az MH II. 37. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred állományában kezdik majd meg szerződéses katonai szolgálatukat.