Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy életre szól – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. szeptember 7. 15:48

Rendhagyó volt az idei augusztus 20-i állami ünnepség, mert a koronavírus-járvány nyomán életbe léptetett óvintézkedések miatt több, nagy érdeklődésre számot tartó program – így például a Magyar Honvédség repülőeszközeinek légiparádéja vagy a hagyományos esti tűzijáték – elmaradt.

202009_Magyar_Honvéd_borító

A tisztavatást ugyanakkor megtartották; ennek helyszíne idén is a Parlament épülete előtti Kossuth tér volt, ahol a Ludovika Zászlóalj hat százada sorakozott fel. Két alakzatban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi és honvédtisztképző karának 78 végzőse állt, a további négyet pedig a polgári életből érkezett pályakezdő hivatásosok és szerződésesek, illetve az önkéntes tartalékosok alkották; összlétszámuk 128 fő volt.

A ceremónia Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonásával vette kezdetét, majd Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet. Ebben a tárcavezető hangsúlyozta: a honvéd tisztjelöltek a magyar nép, az ország védelmére tesznek esküt.

– Egyedülálló eskü ez, ahol a tiszt az ember számára legértékesebbet, legdrágábbat, az életét ajánlja hazája, nemzete szolgálatára – mutatott rá Benkő Tibor, majd az avatandókhoz szólva hozzátette: legyenek erre büszkék és szolgáljanak úgy, hogy a társadalom elismerően szóljon az önök hitvallásáról, hivatásáról, áldozatvállalásáról! Mutassanak példát a haza iránti elkötelezettségből, bátorságból, hősiességből, lojalitásból, szerénységből és alázatból!

A tárcavezető azt kérte a katonáktól, hogy álljanak a magasztos küldetés élére, s emeljék magasra a nemzet lobogóját, amely alatt mindenki felsorakozhat, aki fontosnak tartja hazánk békéjét és szabadságát, a hon védelmének ügyét. Egyúttal figyelmeztetett: a történelem során már számtalanszor bebizonyosodott, hogy a szabadság az emberiség egyik legfontosabb kincse, s ezen becses érték megvédésére készen kell állnia a magyar katonáknak.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 11-én megjelenő számában!