Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy emlékmű nem elég

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. december 16. 12:17

A Donald Tusk új lengyel miniszterelnök által javasolt második világháborús múzeum nem helyettesítheti a háborús elüldözöttek Berlinbe tervezett emlékművét – jelentette ki vasárnap Erika Steinbach, a német elüldözöttek szövetségének (BdV) elnöke.

A konzervatív politikus üdvözölte ugyan Tusk arra vonatkozó indítványát, hogy Gdanskban – az egykori Danzigban – egyfajta összeurópai múzeumot állítsanak fel a második világháború szörnyűségeire való emlékezés céljából, hozzátette ugyanakkor: mindez nem jelenthet alternatívát a tervezett német emlékhellyel szemben.

Steinbach úgy ítélte meg, hogy a lengyelországi kormányváltás után jelentős enyhülés következett be a korábban feszült német-lengyel kapcsolatokban. A BdV elnöke szerint érezhető a varsói törekvés a kétoldalú viszony megjavítására. Erika Steinbach kijelentette: ebben a tekintetben Donald Tusk erőteljesen különbözik elődjétől, Jaroslaw Kaczynskitől, aki – mint fogalmazott – egyetlen területet sem hagyott ki abból a célból, hogy megnehezítse a két ország együttműködését.
Donald Tusk lengyel kormányfő az elmúlt hét elején tett bemutatkozó látogatást Berlinben.

Noha a kétoldalú viszonyban fennálló problémák megoldásáról a vizit során nem jött létre megállapodás, a felek egyaránt készségüket fejezték ki a további tárgyalásokra, s általánosságban a kapcsolatok normalizálására.
A lengyel miniszterelnök ezúttal is megerősítette, hogy Varsó ellenzi a német nagykoalíciós kormány által támogatott, a második világháborús német elüldözöttek berlini emlékhelyének felállítását, s ehelyett egy második világháborús – összeurópai – múzeum létrehozását javasolta a mai Gdanskban, azaz az egykori Danzigban. Tusk szerint a múzeummal a második világháború valamennyi szörnyűségére emlékeznének, így a kitelepítésekre és az elüldözésekre is.

Angela Merkel kancellár ugyanakkor kifejtette, hogy kormánya nem kíván lemondani a berlini központ felállításáról, ugyanakkor arra törekszik, hogy annak működtetésébe más érintett országokat – köztük Lengyelországot – is bevonjon. Mindezt megerősítette vasárnapi nyilatkozatában Erika Steinbach is, egyebek között azt hangoztatva: szükség van arra, hogy valamennyi nép megemlékezzen saját áldozatairól.
Közvetlenül a második világháború után mintegy 15 millió németet űztek el több kelet-európai országból, köztük Magyarországról is.