Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2007. december 16. 10:20Gyömbéres kacsamell, mákos bejgli és forralt bor. A magyar katonaszakács válogatott két tagja ezt ajánlja karácsonyra. Receptjeiket megosztották a honvedelem.hu olvasóival.
Főétel
Jázminteában érlelt gyömbéres kacsamell roston sütve, snidlinges – parmezános polentával, gőzölt cukorborsóval, mézen karamellizált naranccsal, grill padlizsánnal, vörös áfonyamártással.
Hozzávalók (10 személyre):
Jázmin teafű 1 doboz
Gyömbér 50 g.
Kacsamell 1200 g.
Bazsalikom 10 g.
Parmezán 50 g.
Kukoricadara 300 g.
Zsemlemorzsa 30 g.
Vaj 20 g.
Cukorborsó 100 g.
Narancs 250 g.
Méz 50 g.
Só 6 g.
Örőlt bors 2 g.
Snidling 5 g.
Oportó szőlő 300 g
Áfonya 100 g.
Szójaszósz 1 dl.
Kacsa alaplé 1,5 dl .
Vörösbor 0,5 dl.
Rozmaring 50 g.
Cukor 10 g.
Elkészítés:
A jázminteából kivonatot főzünk, hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt gyömbért, majd egy evőkanál szója szószt,
A bőrét bekockázva rostlapon vagy kevés olívaolajon megsütjük.
A kukoricadarát sós vízben megfőzzük, hozzáadjuk a az apróra vágott bazsalikomot és snidlinget és a lereszelt parmezán sajtot, körülbelül 1 centiméter vastag korongokat formázunk és teflon serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk.
Enyhén sós vízben a cukorborsót megfőzzük.
Vajon cukrot karamellizálunk, mézet adunk hozzá és szintén egy kicsit megkaramellizáljuk, majd rárakjuk a gerezdekre szedett narancsot és átforgatjuk.
Az áfonyát, vörösborral sóval, borssal, rozmaringgal és egy kevés vízzel átforraljuk és keményítővel sűrítjük.
A padlizsánt grill lapon vagy serpenyőben megsütjük.
Deszert
Mákos – Diós Beigli.
Hozzávalók 1 rúdhoz:
5,5 dkg margarin
1,5 dkg porcukor
0,25 dkg élesztő
0,15 dkg só
0,5 dl tej
1 tojás sárga
Töltelékhez: 12 dkg dió, vagy mák
1,5 dkg morzsa
7 dkg kristálycukor
1 dkg mazsola
1,5 dkg méz
0,4 dl víz
citromhéj
fahéj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőben letakarva körülbelül 1 órát pihentetjük utána négyzet alakúra nyújtjuk.
A töltelék hozzávalóit a víz nélkül összekeverjük, a vizet felforraljuk és folyamatos kevergetéssel az alapanyagokhoz adjuk úgy, hogy egy sűrű, de még kenhető masszát kapjunk.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tésztát és feltekerjük, hogy a két végei behajtva legyenek.
A tetejét lekenjük tojássárgájával, majd száradás után kétszer tojásfehérjével. Ha megszáradt az utolsó réteg is akkor megszurkáljuk és 180 fokos sütőben fél órát sütjük.
Ital
Forralt bor.
Hozzávalók:
3 dl fehérbor
3 dl víz
10 dkg cukor
fahéj
szegfűszeg, 1/2 citrom
Elkészítés:
A borokat, a vizet, a cukrot, fahéjat és szegfűszeget összekeverjük. Hozzákeverjük a fél citrom reszelt héját, majd felforraljuk.
Hozzáadjuk a citromlét és poharakba szűrve, forrón tálaljuk.
(A receptet összeállította, és az ételeket elkészítette: Gulyás Károly közalkalmazott, Somorjai Péter főtözsőrmester.)