Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy jó csapat, magas szakmaiság – új parancsnokkal folytatja szolgálatát az ezred

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. augusztus 31. 9:02

Lengyel László alezredes vette át az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoki beosztását ünnepi állománygyűlés keretében a budapesti Irinyi János laktanyában augusztus 30-án.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter határozata, illetve Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokának parancsa alapján Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred eddigi parancsnoka szeptember 15-től négy éven át a NATO Tűzszerész Kiválósági Központ törzsfőnökeként folytatja szolgálatát. Lengyel László alezredes, az alakulat eddigi törzsfőnöke a csapatzászló meglengetésével vette át szimbolikusan az ezred vezetését.

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszédében hangsúlyozta: a csapatzászló és a parancsnoki beosztás átadás-átvétele mindig meghatározó mozzanat egy alakulat életében. Mint mondta: Szilágyi Zsolt Lajos ezredes „az elmúlt hat évben felkészülten, magas szakmai ismeretek mellett vezette az ezredet. Bár nehéz időszakban vette át a vezetést, a kihívásokat leküzdve stabilitást teremtett és előremutató gondolkodásmódot honosított meg”. A Honvéd Vezérkar főnöke hozzátette: Lengyel László alezredessel pályafutásukat együtt kezdték, a leendő parancsnok már akkor kitűnt agilitásával, szakmaiságával.

03_HSZ7060-Enhanced-NR

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes szerint az alakulat egy „jó csapat, ahol bíznak egymásban. Büszkék vagyunk erre az ezredre! Feltöltöttsége, megújult technikai eszközparkja és ami a legfontosabb, szakmaisága magasra emeli a Magyar Honvédség alakulatai között” – zárta gondolatait a Honvéd Vezérkar főnöke.

Miután átvette a magas szintű szakmai munkájáért járó emléktárgyat, Szilágyi Zsolt Lajos ezredes beszédében elmondta: 2017-ben egy olyan alakulat parancsnokává vált, amely egyedi és komplex feladatot hajt végre, nagy láthatósággal, a társadalom szívében. „Parancsnokságom alatt egyik fő feladatom a haderőfejlesztés eredményes végrehajtásához nélkülözhetetlen új gondolkodásmód kialakítása, egyfajta paradigmaváltás volt” – fogalmazott, hozzátéve: felkészítve ezzel az ezredet, hogy az új kihívásokra is megfelelő választ tudjon adni. „Ma egy jól működő, biztos alapokon álló alakulatot adok át Lengyel László alezredesnek” – húzta alá az ezredes.

Lengyel László alezredes ünnepi beszédében kiemelte: mi sem bizonyítja jobban azt, hogy az alakulatban szolgálók munkájának megítélése, illetve megbecsülése a Magyar Honvédségen belül, és azon kívül, a társadalomban milyen magas szintű, mint a számtalan elismerés, amit az utóbbi időben kaptak. „Nagyon megtisztelő, azonban rendkívül felelősségteljes feladat egy alakulat parancsnokának lenni. Ígérem, hogy mindent el fogok követni annak érdekében, hogy a sok munka árán kivívott elismertséget tovább gyarapítsam, öregbítsem.”