Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy különleges fegyvernem legjobbjai

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. július 28. 18:09

Július 25-én – Szent Kristóf napján – a magyar harckocsizó fegyvernem létrejöttének 72. évfordulóját, a Harckocsizók Napját ünnepelték a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái.

Az ünnepség a dandár harcitámogató zászlóaljának épülete előtt kiállított T-34-es harckocsinál kezdődött, ahol Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és Tömböl László mérnök altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka köszöntőjének felolvasása után Huszti András dandártábornok, az alakulat parancsnoka mondott beszédet.

Huszti tábornok kiemelte, hogy a haderőben végbement változások követheztében a harckocsizó fegyvernem utolsó bástyája a dandár szervezetében működő harcitámogató zászlóalj lett, hiszen a zászlóalj harckocsi századának T-72-es harckocsijai a manőverező képesség, a pusztító erő és a páncélvédettség révén a harc megvívásának fontos eszközei maradtak. A parancsnok hozzátette, hogy hiába a harckocsi, ha nincs az elhivatott, a gondjára bízott haditechnikai eszközt magáénak érző, azt profi módon kezelni tudó harckocsizó katona.

– Főhajtással tartozunk mindazoknak, akik valaha is a tatai harckocsizó alegységeknél szolgáltak, megalapozták és tovább öregbítik a fegyvernem jó hírnevét – hangsúlyozta beszédében Huszti András dandártábornok.
Az ünnepségen a parancsnok elismerésben részesítette Lőrincz Péter főtörzsőrmestert, Somogyi Attila őrmestert és Varga László szakaszvezetőt, a Harckocsi Század katonáit, valamint emléktárgyat adományozott Várpalotai József nyugállományú főtörzsőrmesternek, Magyarország legidősebb kiképzett harckocsizójának.

Az ünnepi állománygyűlés zárásaként Huszti András dandártábornok, a dandár parancsnoka és Gulyás Géza őrnagy, a Harcitámogató Zászlóalj parancsnoka felavatták a T-34-es harckocsi talapzatán elhelyezett emléktáblát.
Gulyás Géza őrnagy elmondta, hogy a Magyar Honvédség legnagyobb tűzerejű páncélos technikájával felszerelt alegységének – a dandár harcitámogató zászlóaljának parancsnokaként – büszke a zászlóalj harckocsizó katonáira, akik nem egy helyzetben bizonyították elhivatottságukat, és magas szintű feladatvégrehajtásukkal méltón viszik tovább e különleges fegyvernem hagyományait.

Az ünnepséget követően a harckocsi század katonái harcjármű hatásbemutatót tartottak, ismertetve a harckocsi képességeit.

Kép és szöveg: Pogrányi Zoltán