Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bochkor bakancsban

Szöveg: Szűcs László |  2008. július 28. 15:03

Bevonult katonának Bochkor Gábor, aki hétfőn hajnalban jelentkezett Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison (MH KKB). A népszerű rádiós műsorvezetőt a laktanya kapujában dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagy, az MH KKB parancsnoka fogadta. A vadászpilóták képzésének hazai szakaszával ismerkedő Bocsi szentendrei kiképzési napját a honvedelem.hu is végigkísérte.

Nem volt pardon az ismert médiaszemélyiségnek. Mivel az előre megbeszélthez képest öt percet késett, a kiképző bázis parancsnoka – az intézmény tradícióinak megfelelően – percenként tíz, vagyis összesen ötven fekvőtámasz büntetést szabott ki a rádiósra, amit a reggeli torna során kellett teljesítenie.

Hiszen Bochkor Gábor kiképzési napja reggeli tornával indult – hasonlóan azokhoz a szerződéses katonákhoz, akik alapkiképzésen vesznek részt a szentendrei központi kiképző bázison. Reggel fél hat után néhány perccel Bochkor „honvéd" sportfelszerelésbe öltözve csatlakozott a 2. kiképző századhoz, akiknek katonái négy héttel ezelőtt, július 1-jén kezdték meg a három hónapos alapkiképzésüket a bázison.

Az alakzatban mozgó század – Grossmann Antal főtörzsőrmester, kiképző tiszthelyettes vezetésével – néhány kör futás után gimnasztikára váltott, s a Bumeráng műsorvezetőjének ekkor volt lehetősége a büntetésül kapott fekvőtámaszok teljesítésére is. Tegyük hozzá: mindezt a felkelő nap fényében…

Az egy napos kiképzés, a katonai hagyományoknak megfelelően, zászlófelvonással folytatódott, majd a kiképző bázis állománya – kiegészülve az ugyancsak Szentendre helyőrségben állomásozó MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola tanáraival és hallgatóival – felsorakozott az alakuló téren. Itt várták meg ugyanis dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter érkezését, aki személyesen kívánta ellenőrizni a népszerű műsorvezető kiképzését. Ide már gyakorló egyenruhába öltözve érkezett a rádiós – vagyis, némi szójátékkal élve, Bochkor bakancsot húzott…

– Nem szeretnék kiabálni, mert háromszáz katona között állok és kicsit furcsán néznek rám… – mondta Bochkor Gábor, amikor telefonon bejelentkezett a Bumeráng reggeli műsorába. Igaz ugyan, hogy alakzatban állva tilos telefonálni, Gábor most mégis engedélyt kapott Isaszegi tábornoktól, hogy tájékoztathassa a nap történéseiről a rádió hallgatóit. S bár a stúdióban ülő Boros Lajos-Voga János duó igyekezett minél több részletet megtudni a kiképzésről, az interjút rövid idő múlva meg kellett szakítani, hiszen a felhívójel felcsendülése arra figyelmeztette a katonákat, hogy érkezik az elöljáró…

– Nicsak, egy ismerős! – mosolyodott el Szekeres Imre, amikor Isaszegi tábornokkal közösen megismerkedett a felsorakozott alegységparancsnokokkal és meglátta a sorban álló Bochkor Gábort, akinek természetesen sok sikert kívánt a kiképzés teljesítéséhez.

A miniszterrel közösen elköltött reggelit követően Bochkor Gábor kiképzése fegyverzettechnikai ismeretekkel folytatódott, amelyen az AK–63D típusú gépkarabély szét és összeszerelést gyakorolták a leendő szerződéses katonák. Természetesen elsőre nem sikerülhetett tökéletesen minden mozzanat, ám a kicsit zavarban lévő rádióst örömmel segítette ki Kalányos György főtörzsőrmester, a foglalkozás vezetője, aki az óra végén azt is elmondta: ha kell, írásba is adja, hogy a kiképzés végére mindenki képes lesz fél perc alatt szétszedni a saját karabélyát.

A tantermi foglalkozást követő alaki kiképzésen sem kímélték Bochkor honvédot a KKB tisztjei és tiszthelyettesei. A műsorvezetőnek először a tiszteletadás szabályaival, majd a „vigyázz!", és a „pihenj!" vezényszavakra történő tevékenységgel, végül pedig az alakzatból való szabályos kilépéssel kellett megismerkednie.

– Bochkor honvéd! Hozzám! – adta ki a parancsot többször is Isaszegi János vezérőrnagy, aki személyesen felügyelte az alaki foglalkozást, s nem volt rest javítani a legapróbb hibákat sem.

Amíg a műsorvezető a szabályos tisztelgés végrehajtását gyakorolta, Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a rádiós műsorvezető mindeddig kiválóan teljesítette a feladatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valakiből szerződéses katona legyen, akár lövész, akár pilóta beosztásba kerül.

Az egész napos kiképzés fénypontja azonban kétségkívül az akadálypálya foglalkozás volt. Bochkor „honvédnak", az alapkiképző század katonáival együtt kellett teljesítenie a feladatot.

– Magam is bizonytalan voltam abban, hogy képes leszek-e mindezt végrehajtani, amikor megláttam az akadálypályát. Van benne néhány zűrösebb elem – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a rádiós műsorvezető, miután a foglalkozást vezető Cseh Gergely főhadnagy parancsára kétszer is leküzdötte a számára kijelölt akadályokat.

– Természetesen nem úgy jöttem Szentendrére, hogy elbohóckodom a kiképzést, de magam is meglepődtem azon, hogy mennyire kemény ez a felkészítés, és hogy ennyire elfáradok a végére – mesélte Bocsi, aki elárulta azt is, hogy soha nem volt katona, de azért most már van némi rálátása arra, hogy milyen is lehetett mindaz, amiből annak idején kimaradt. Még akkor is, ha a mostani sereg teljesen más, sokkal professzionálisabb, mint az, amelyik akkor létezett, amikor ő volt sorköteles korú.

Az egész napos kiképzési program végén a kicsit megfáradt Bochkor honvéd tevékenységét értékelve Isaszegi János vezérőrnagy elmondta: természetesen az eddig végrehajtott feladatoktól nem lett még kiképzett katona a rádiós műsorvezető, ám rajta keresztül mindenki jól láthatja, hogy milyen komoly elméleti és gyakorlati képzésen kell átesnie annak, aki a Magyar Honvédség szerződéses katonája szeretne lenni.

A kiképző bázis parancsnoka kiemelte: minden kiképző katonának nagyon tetszett a rádiós hozzáállása, az, hogy szó nélkül és a legjobb tudása szerint teljesítette a feladatokat.

Bochkor Gábor kiképzése természetesen nem ért véget a szentendrei programmal. A második etapra szerdán kerül sor, akkor azonban már a szolnoki katonai repülőtérrel és a Jak–52-es kiképző repülőgépekkel ismerkedhet meg a műsorvezető.

Az egész napos szolnoki kiképzésről természetesen mi is beszámolunk.

További képek:

Fotó: Galovtsik Gábor