Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy legendás katonatiszt nyomában

Reviczky Imre ezredes személye és haditettei köré épül a beszélgetés

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. október 20. 13:00

A Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztálya szervezésében tartják Reviczky Ádám Vesztes háborúk – megnyert csaták című, nemrég harmadik kiadásban is megjelent könyvének bemutatóját a fővárosi Bálna Honvédelmi Központban, november 5-én, kedden.

PLAKAT7

Kevés olyan magyar világháborús katonatiszt emlékét ápoljuk, akiről Magyarországon és Izraelben is utcát neveztek el. Reviczky Imre ezredes (1896-1957) azonban rászolgált a kitüntetésre: a második világháborúban üldözöttek ezreit mentette meg a pusztulástól, amiért halála után a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet posztumusz Világ Igaza kitüntetést adományozott számára.

A vészkorszakban zsidó életeket mentő katonatiszt élettörténete rendkívül izgalmas: a felvidéki nemesi családból származó, a Kassa közelében található Bánócon született Reviczky a nagyváradi Honvéd és Hadapród Iskola elvégzése után – fivéreihez hasonlóan – megjárta az első világháború harctereit. Részt vett a második világháborúban is, 1942-ben alezredessé léptették elő, a keleti fronton zászlóaljparancsnokként szolgált.

Később Nyíregyházán, majd Nagybányán közmunkaszolgálatos zászlóalj parancsnoka lett, mintegy negyvenezer román és zsidó munkaszolgálatos tartozott parancsnoksága alá. Híres volt emberséges magatartásáról, például javított a munkaszolgálatosok ellátásán, tiltotta bántalmazásukat, 1944-ben pedig elősegítette a román századok szökését, majd több ezer zsidót hívott be munkaszolgálatra, ezzel mentve meg őket a deportálástól.

A nyilasok letartóztatták, majd a sopronkőhidai fegyházba zárták. 1945 után ezredessé léptették elő. 1950. február 1-jén elbocsátották a hadseregből, 1952-ben megfosztották nyugdíjától. Élete végén, hadirokkantként és szívbetegként, kétkezi munkavégzésre kényszerült. 1956 őszén a kommunista Magyar Népköztársaság rehabilitálta: elismerték hősiességét és visszaadták hat évvel korábban megvont nyugdíját. 1957. február 16-án, Budapesten, hatvanévesen hunyt el.

Hőskultusza igazán csak a halála után teljesedett ki: 1981-től több helyütt is emléktáblát helyeztek el a tiszteletére, 1991-ben posztumusz vezérőrnaggyá léptették elő, 2018-ban Benkő Tibor akkori honvédelmi miniszter avatta fel egészalakos szobát a Fiumei úti sírkertben. Fia, a szintén katonai hivatást választó Reviczky Ádám Vesztes háborúk – megnyert csaták címmel írt könyvet róla, amely a Magvető Könyvkiadó Tények és Tanúk című sorozatában, 1985-ben jelent meg. Az életrajzi munka a Múlt és Jövő Kiadó gondozásában 2008-ban, a Szülőföldem Kiadónál 2023-ban jelent meg újra.

PLAKAT_allo

A Vesztes háborúk – megnyert csaták című könyvet legközelebb november 5-én, kedden 14 órától Budapesten, a Bálna Honvédelmi Központ Pálffy-termében mutatják be. A nyilvános rendezvényen dr. Hamvasné Reviczky Katalin író, műfordító, korábbi diplomata, Reviczky Imre ezredes unokája, Illésfalvi Péter hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója és Farkas Csaba, a Szülőföldem Kiadó vezetője vesz részt. A könyv kerekasztalbeszélgetéssel egybekötött bemutatóját Navarrai Mészáros Márton, a HM Zrínyi újságíró-szerkesztője vezeti. Az estet, amelyen az MH BHD Központi Zenekar Kamarazenekara muzsikál, Horváth Tamás, az MH Katonai Örökség főosztályának vezetője nyitja meg.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a [email protected] e-mail címen, november 3-án, vasárnapig lehet.