Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy Mistralt vesz Moszkva a franciáktól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 8. 6:38

Oroszország egy Mistral osztályú helikopterhordozó hadihajót vásárol Franciaországtól, és néhányat maga épít francia technológia alapján – közölte szerdán Vlagyimir Popovkin orosz védelmi miniszterhelyettes. Popovkin úgy fogalmazott, hogy a hadihajót “a végleges döntés és a megfelelő dokumentumok aláírása” után veszik meg Franciaországtól.

A többi Mistral orosz hajógyárakban épül majd, s mint Popovkin fogalmazott, mindezek a hajók “minden korszerű tölteléket" megkapnak.

Popovkin hangsúlyozta, hogy Oroszország azért szerez be Mistralokat, hogy szavatolja saját biztonságát nyugati és távol-keleti határain. Felhívta a figyelmet arra, hogy Japán még megoldatlannak tekinti a Kuril-szigetek hovatartozásának kérdését, és Oroszországnak nincs közvetlen kapcsolata a kalinyingrádi enklávéval.

Franciaország februárban elvi beleegyezését adta egy Mistral típusú helikopterhordozó hadihajó Oroszországnak történő eladásához. Az Oroszország és egy NATO-tagország közötti, példa nélkülinek számító fegyverüzlet miatt korábban aggodalmát fejezte ki Washington és a NATO néhány kelet-európai tagállama – elsősorban a balti államok -, továbbá Grúzia is.

A volt szovjet tagköztársaságok szerint Moszkva francia hadihajókkal kívánja megakadályozni a Balti- és a Fekete-tengeren a NATO keleti terjeszkedését, visszaszorítani a nyugati befolyást. Álláspontjuk szerint a Mistral alkalmas lehet a balti államok vagy Grúzia megtámadására.

A Mistral 21 ezer tonna vízkiszorítású, 210 méter hosszú, támadást szolgáló vízi jármű: 16 helikoptert képes szállítani és harcba vetni hat leszállóhelyről. 160 főnyi legénysége van, emellett elfér benne egy lövész zászlóalj a páncélosaival együtt, beleértve 40 darab 54 tonnás nehéz harckocsit. Van rajta egy tábori kórház is.

Egy ilyen hajó 4-500 millió euróba kerül. A francia hadihajó, illetve a licenc eladása az eddigi legnagyobb fegyverüzlet lenne, amelyet egy NATO-tagállam Moszkvával kötne a hidegháború befejezése óta.