Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy nagy filmes távozott körünkből

(Wonke Rezső 1953-2023)

Szöveg: Zsalakó István |  2023. január 21. 19:06

Pereg a film, csak pereg, pereg. Míg ki nem fogy a gépből a cellulóz, a kazettából a mágnesszalag, avagy meg nem telik a memóriakártya. Aki évtizedeken át dolgozott filmesként, az találkozott mindhárom változattal. De azzal csak egyszer találkozik az ember, hogy közben csendben élete is lepereg, elfogy a nyersanyag, s a felettünk álló Nagy Rendező azt mondja: „ennyi!”.

Aki a kamera keresőjén át látja a világot, nem csak a maga kedvére néz a lencsébe. Amit ő lát, azt látja majd a néző is a képernyőn vagy a vásznon. Akik látták a filmjeidet, egy kicsit maguk is Wonke Rezsővé váltak, hiszen azt látták, amit te láttál, észrevettél, és fontosnak vélted, hogy lássák mások is. De rendezőként sem felejtetted el, hogy az operatőröd keresőjébe nézz, sosem bíztad a véletlenre.

Ülök a Katonai Filmstúdió hátsó ajtajánál a kispadon, ahol korábban minden reggelünk kávézással és füstölgéssel kezdődött. Neked az egyik füst a kis szivarkád volt, a másik füstölgés arról szólt, mi az, amit másként kéne, mi az, amin javítani kéne. Jó ideje egyedül ülök a kispadon, és gyakran érzem, hogy ott ülsz a másik oldalon, és szinte hallom, mire, mit mondanál.

Életünk filmje furcsa véletlenek sorozata. Ifjúként a BHSE fotósaként töltötted sorkatonai szolgálatod jelentős részét, s életed közelgő alkonyán a Katonai Filmstúdió vezetőjeként tértél vissza. A kettő között csupán pár évtized telt el, kis fotósból nagy operatőr és nagy rendező lettél, filmográfiádat, aki rákeres a nevedre, reggeltől napestig olvashatja.

Wonke_2_ff

A visszakanyarodás után a Katonai Filmstúdióval hatalmas dolgokat műveltél, mert hatalmas dolgokat kellett megoldani. Egykamerás stábból sikerült felvételi stúdiót, számos utómunka-állomást, a tárca és a szakma elismerését kivívó valódi Katonai Filmstúdiót létrehozni. Egyszerre voltál stúdióvezető, ha kellett gyártásvezető és diszpécser, miközben ügyeltél díszletépítésre, kapcsolatépítésre – egyszóval a Katonai Filmstúdió rangjának helyreállítására.

Sorkatona fotós, végül a Katonai Filmstúdió vezetése. Közben azért volt néhány állomás, amelyet családod kiadott közleményéből ismerhetnek meg azok, akiknek ez újdonság. Ha valaki rákeres a nevedre, portfóliódban több mint 300 filmet talál, aminek operatőre vagy rendezője voltál.

Nyilván, mi arra vagyunk büszkék, amiket nálunk, velünk készítettél, amelyek többsége hazai és külföldi díjakat nyert, s amelyek a mindenkori magyar katonának állítanak méltó emléket.

Pereg a film, életünk filmje. Vannak, akiknek megadatik, hogy a nagy rendező kivárja, amíg elkészül a teljes alkotás. Neked nem sok kellett volna hozzá, hogy életed párjával megtartsátok aranylakodalmatokat. Nem így történt, elhangzott a végleges és visszavonhatatlan szó: „ENNYI!”.

Rezső, ez neked szólt. Nekünk nem csak ennyi! Nálunk egy korszak meghatározó személyisége, kiváló munkatárs, sokaknak jó barát voltál, és ez így marad már mindörökre.

***

A család közleménye

Elhunyt Wonke Rezső operatőr-rendező, aki több mint 40 évig dolgozott a magyar médiában

70 évesen rövid betegség után halt meg Wonke Rezső, aki operatőrként és olykor rendezőként rengeteg dokumentumfilmet készített szerte a világban.

Kezdetben sportfotósként dolgozott, majd 1978-ban Magyar Televízióba került. 1981-től az MTV Hét és Panoráma című műsorának operatőre volt. Chrudinák Alajossal bejárta a világot, közel 100 országból jelentkezett. Tudósított a közel-keleti konfliktusokról, Afganisztánból és Temesvárról is a romániai forradalom kitörésekor. A filmművészeti főiskolán 1988-ban szerzett diplomát, filmesként Sára Sándorral, Gyurkovics Tiborral és Csoóri Sándorral dolgozott együtt.

Különösen kedves volt számára Kína és a Selyemút világa, Tibet és Peru, ahol nemcsak operatőrként, hanem fényképészként is tevékenykedett. A Magyar Televízióban eltöltött évek után 1992-ben ott volt a Duna Televízió megalapításánál, ahol hosszú ideig a határon túli magyarok életét dokumentálta. Ezt követően nyugdíjazásáig a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiójának vezetője volt.