Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egy nemzet a történelmi sebeire az emlékezés által talál gyógyírt”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Tóth László |  2021. november 25. 19:50

Megemlékezést tartottak a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján, november 25-én, csütörtökön, Budapesten, a Honvéd téren. A rendezvényen Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) törzsfőnöke is lerótta kegyeletét.

koszorúzás_GULAG (5)

„Azokra a honfitársainkra emlékezünk, akiket 1944 őszétől kezdve hadifogolyként, illetve internáltként több éves kényszermunkára, a Szovjetunióba hurcoltak, majd a második világháború lezárását követően a kommunista diktatúrában koholt vádak alapján a Gulág rabtelepekre száműztek” – mondta megemlékező gondolataiban Varga Judit igazságügyi miniszter. Hozzátette: a mai napon koszorút helyezünk el mindazok emlékére, akik életüket adták a hazáért és a magyarságukért. „Koszorút helyezünk el azokért, akiket származásuk, politikai, vagy vallási hovatartozásuk miatt a kommunista diktatúra megfosztott emberi és polgári jogaiktól, és azokért, akik idegen földön hazájuktól több ezer kilométerre, embertelen körülmények között végeztek kényszermunkát” – részletezte az igazságügyi miniszter A Gulág áldozatainak emlékkövénél Varga Judit kiemelte: „egy nemzet a történelmi sebeire az emlékezés által talál gyógyírt.” 2012-ben az Országgyűlés – az egykori Gulág túlélő, Menczer Gusztáv lánya, Menczer Erzsébet képviselő javaslatára – november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította.

koszorúzás_GULAG (1)

Nagyné Pintér Jolán, a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta: szülei fiatalon megjárták a Gulágot. „Alapítványunk eseményei mind-mind azokról a honfitársainkról tudósítanak, akiknek a kényszerű munka, a jelöletlen sírok, a kettétört élettörténetek jutottak. Értük is szólt a megemlékezés elején hallott nagydorogi Gulág harang” – hangsúlyozta az alapítvány elnöke.

Az emlékműnél már korábban elhelyezték a koszorúkat, így a megemlékezésen a kegyeletüket lerovók főhajtással emlékeztek. Fejet hajtott - mások mellett - dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Magyarország Kormánya nevében Varga Judit igazságügyi miniszter, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke nevében Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka nevében Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) törzsfőnöke, valamint dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka nevében dr. Horváth Csaba ezredes, a HM HIM parancsnokhelyettese is.

koszorúzás_GULAG (2)

Ezen a napon emlékezünk meg arról a mintegy 800 ezer magyar honfitársunkról, akiket 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként vittek el többéves kényszermunkára. A túlélők első csoportja csaknem egy teljes évtizeddel később térhetett vissza Magyarországra a Gulág-táborokból 1953. november 25-én. Ugyancsak ezen a napon emlékezünk azokra, akiket a második világháború után kiépülő kommunista diktatúrában, koholt vádak alapján 5-25 esztendőre száműztek a Gulág rabtelepeire.

koszorúzás_GULAG (4)