Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiélezett küzdelem a pályán

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Rácz Tünde |  2021. november 25. 19:57

Szerb-magyar katonai felsővezetői kispályás labdarúgó-mérkőzést tartottak Budapesten, a BHSE Kézilabda Sportcsarnokában, november 25-én, csütörtökön. A sporteseményen dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is részt vett.

RT1_7170

A csapatokat a Magyar Honvédség és Szerbia haderejének tábornokai és katonai felsővezetői alkották, a rendezvény mára hagyománnyá vált a két ország között. Egy évben két alkalommal rendezik meg a sporttalálkozót, tavaly kivételével, amikor a pandémiás helyzet miatt erre nem volt lehetőség. A hagyományok szerint az év első felében, tavasszal a szerb haderő hívja meg a magyar felet, az esztendő második felében pedig a Magyar Honvédség látja vendégül a szerb felet.

A mérkőzés a magyar csapat góljával indult, majd kiélezett küzdelem következett. Kétszer harminc perc után három-három volt az állás. Hetesek döntöttek, és végül a szerb fél győzelmével zárult a sportesemény.

RT1_7135

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kérdésünkre válaszolva elmondta: az elmúlt években ilyen éles küzdelmet nem játszott a két fél. „A szerb kollégák folyamatosan készülnek a mérkőzésekre, mi pedig mindig kevesebb edzéssel, de nagy lelkesedéssel állunk ki ellenük. Nagyon jó hangulatú mérkőzést tudtunk játszani. Ezek a barátságok, amik megköttettek, remélem nagyon sokáig megmaradnak” – hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnoka.

RT1_7158

Duško Žarković altábornagy, a szerb légierő parancsnoka szintén kiemelte, hogy nagyon fontos a két ország közötti szoros kapcsolat. „Ez a meccs több, mint futball, mert itt igazán barátságos körülmények között játszunk. Nem az számít, milyen eredményt érünk el, csak a két ország hadereje közötti jó kapcsolat, amelyet öt éve ápolunk. Ez azért is fontos, mert a két hadsereg sokat van együtt kiképzéseken. Ilyen sporteseményeken még jobban el tudják mélyíteni a baráti kapcsolatokat” – hangsúlyozta, majd megköszönte a magyar félnek a vendéglátást. Hozzátette: áprilisban várják a Magyar Honvédség felsővezetőit a következő mérkőzésre.

RT1_7324

A rendezvény lebonyolításában támogatást nyújtott a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) Farkas László nyugállományú alezredes, a szervezet elnökének vezetésével. A helyszínt a Budapest Honvéd Sportegyesület biztosította. Gergely István, az egyesület ügyvezető elnöke elmondta: a nemzetközi mérkőzés egyben a felújított terem avatómérkőzése is volt. „Jó látni, hogy ilyen jó kapcsolatot ápolnak a két nemzet katonai felsővezetői. Bízom benne, hogy a továbbiakban is vendégül láthatjuk majd őket” – tette hozzá.