Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy népszavazásért cserébe leállna az ETA

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 28. 6:32

Az ETA kész lenne tűzszünetre, ha a spanyol kormány lehetővé tenne egy népszavazást Baszkföld függetlenségéről – olvasható a baszk szeparatista mozgalom vasárnap közzétett közleményében. A Gara című baszk nacionalista újságban kivonatosan ismertetett közlemény szerint ugyanakkor a lázadók nem számítanak a kormány pozitív válaszára.

“Fegyverben maradunk, amíg Euskal Herria ellenségei folytatják az elnyomást és (jogaink) megtagadását" – hangzik a közlemény, a baszk nevet használva az észak-spanyolországi és dél-franciaországi területen húzódó, hagyományosan baszk ajkúak lakta földre.

“Ha az ETA fegyverei elhallgatnának, ők készek lennének-e tiszteletben tartani a baszk nép többségének döntését, amennyiben az a függetlenséget választja?" – kérdi a dokumentum, amelyet “a baszk katona napja" alkalmából adtak ki.

A spanyol kormány még nem válaszolt, de Spanyolország nagy politikai pártjai már határozottan világossá tették, hogy elleneznének bármilyen szavazást a baszk függetlenségről. Az Európai Unió terrorszervezetnek tekinti az ETA-t.

Az El País című spanyol lap vasárnapi számában a szervezet egy közelmúltbeli belső dokumentumát idézi, miszerint folytatni akarják a gyilkos merényleteket, hogy “a kormányt újabb tárgyalásokra kényszerítsék".

Az ETA (teljes nevén Euskadi ta Askatasuna, Baszkföld és Szabadság) ötven évvel ezelőtt jött létre, s tagjai nyolcszáznál több embert öltek meg a független baszk állam megteremtéséért 1968 óta folytatott fegyveres harcukban.