Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy régi kapcsolat új kezdete

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 21. 14:56

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport képviselője – az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának tartományi képviselőjével közösen – a legsürgetőbb problémák megoldásáról, valamint a további támogatások lehetőségéről tárgyalt az afgán partnerével. Dahana-i Ghory járás Baghlan tartomány egyik igen fontos területe, mivel domborzati adottságai és termőföldjének mínősége az ott élők számára biztosítani tudja a mezőgazdasági tevékenységből történő megélhetést.

1595914521
Sajnos, az elmúlt másfél évben a területet az ellenállók tartották a kezükben, az ott élőket kihasználták, a bevezető utakat elaknásították, ellehetetlenítve ezzel az ISAF-erők bejutását a körzetbe. Így történhetett meg, hogy a tartományban folyó ellenállói tevékenység egyik fő bázisa lett Dahana-i Ghory.

A szövetséges erők év végi átfogó hadműveleteinek eredményeképpen sikerült megtisztítania a területet az ellenállóktól, így megindulhattak az ott élők életkörülményeit javító fejlesztések és beruházások. A kormányzati szervek, amelyek a tálib megszállás időszakában elmenekültek, most visszatértek és átvették az irányítást. A magyar PRT feladata, hogy segítse a munkájukat, támogassa a működésüket.

Első lépéseként az MH Tartományi Újjáépítési Csoport illetékese, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) tartományi képviselőjével közösen felkereste a terület megbízott kormányzóját és a legsürgetőbb problémák megoldásáról, valamint a további támogatások lehetőségéről tárgyalt. A szívélyes hangulatú, szinte baráti beszélgetésen az afgán fél kifejtette, örül a kapcsolatfelvételnek és bízik egy hosszútávú sikeres együttműködésben.

Az USAID képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy támogatják a terület mezőgazdasági fejlődését, de ezt mindaddig tudják csak biztosítani, amíg a területen a kormányzati szervek a békét és a biztonságot megteremtik. A kormányzati és rendőrségi épület felújítása, amely az ellenállók megszállása miatt nem fejeződött be új lendületet vesz. Ennek a munkálatnak a lépéseiről is tárgyalt a PRT CIMIC csoportja a járási kormányzóval.

A megbeszélésen valamennyi fél hangsúlyozta a rendszeres találkozók szükségességét, a járásban élő emberek életkörülményei javításának fontosságát.

 
1595914521
 
1595914521


 (Szöveg és fotó: PRT-szóvivő)