Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán: a CIA-nak dolgozott a gyilkosságokkal vádolt amerikai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 21. 16:01

Titokban a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozott az az amerikai, aki jogos önvédelemre hivatkozva január végén agyonlőtt két pakisztáni férfit – mondta a pakisztáni hírszerzés egy magas rangú képviselője hétfőn. „Szemernyi kétség nem fér ahhoz, hogy a CIA-nak dolgozott” – árulta el a tisztségviselő, hozzátéve, hogy a férfi nem hivatalos ügynök volt, hanem ideiglenes szerződésben állt az amerikai titkosszolgálattal.

„Bizonyos szempontból a hátunk mögött dolgozott – folytatta a hadsereghez ezer szállal kötődő pakisztáni titkosszolgálat (ISI) képviselője. – A CIA hivatalos ügynökeit ismerjük, napi kapcsolatban vagyunk velük, és tudjuk róluk, hova tartoznak, de ebben az esetben a férfiről nem tudtuk, ki is valójában."

Január 27-én a Pakisztán keleti részén található Lahorban Raymond Davis, az amerikai követség „adminisztratív és technikai tanácsadója" autója belsejéből tüzet nyitott két fiatal motorosra. Mindketten a helyszínen életüket vesztették.

Davisnek nem volt fegyverviselési engedélye: ennek ellenére két megtöltött pisztolyt is találtak az autójában. Az őrizetbe vett férfi jogos önvédelemre hivatkozott, és azt állította, hogy a két pakisztáni ki akarta rabolni. A nyomozók azonban nem hitték el a történetet: jelentésük szerint az amerikai hidegvérrel követte el tettét.

1595914522
A vizsgálat során mindkét motorosnál fegyvert találtak, amelynek használatához engedélyük is volt. Ugyanakkor megállapították, hogy az amerikai nem keveredett tűzharcba a pakisztániakkal, és szemtanúk szerint utóbbiak elő sem vették pisztolyukat. A nyomozók szerint Davis az első lövések után kiszállt autójából, és hátba lőtte az egyik motorost, aki menekülni próbált. Ez ugyancsak a jogos önvédelem hipotézise ellen szól.

A boncolási jegyzőkönyv alapján mindkét férfit öt-öt golyóval sebesítették meg – többet a hátukba kaptak. Davis erősítést kért az Egyesült Államok lahori konzulátusától, s autóval egy csapat azonnal a helyszínre sietett. A kocsi a behajtani tilos jelzés ellenére nagy sebességgel befordult egy utcába, elütve egy járókelőt, aki meg is halt.

Davis ügye beárnyékolja a terrorizmus elleni háborúban szoros szövetségesekké kovácsolódott Washington és Iszlámábád kapcsolatát. Az Egyesült Államok legfelsőbb köreiből érkezik a nyomás a férfi szabadon engedése érdekében. Washington a férfi diplomáciai mentességére hivatkozik.

Február 17-én a lahori bíróság márciusi 14-ére halasztotta az amerikai diplomáciai mentességéről rendelkezni hivatott tárgyalást. Iszlámábád eddig nem nyilatkozott Davis útlevelének és diplomáciai vízumának érvényességéről, valamint mentességének mértékéről.