Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország több száz könnyűpáncélost venne Franciaországtól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 21. 17:05

Előrehaladott tárgyalások folynak a francia Panhard fegyvergyártó vállalat és az orosz kormány között több száz kétéltű könnyűpáncélos jármű megvásárlásáról – jelentette be a francia cég vezetője. Christian Mons azt mondta, Moszkva a határőrséget szerelné föl az új eszközökkel.

A megállapodás legalább 500, legfeljebb ezer darab járműről fog szólni, az üzlet értéke 200 millió és 500 millió euró között lesz. A páncélosok egy részét Oroszországban gyártanák le.

Franciaország és Oroszország nem egészen egy hónapja írt alá szerződést négy Mistral osztályú francia hadihajó adásvételéről; a négy hajóból – amelyek hat helikopter hordozására és törzsvezetési feladatokra egyaránt alkalmasak – kettőt Oroszországban építenek meg.

Ez az első alkalom, hogy egy NATO-tagállam szállít hadihajót az orosz hadiflottának, ezért a szerződés bírálatot váltott ki Washington és a szintén NATO-tag balti államok részéről, de Grúzia is támadta a megállapodást.

A Panhard egy 120 éve működő családi vállalkozás, tavaly 110 millió eurós forgalmat bonyolított. Egyike annak a három francia cégnek, amelyek járműveit használják a szárazföldi erők; a másik két ilyen cég a Nexter állami vállalat és a Renault teherautó-üzletága.