Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai vadászgépek izraeli rakétákkal

Szöveg: Háború Művészete |  2011. február 21. 18:11

Az indiai légierő izraeli Derby típusú levegő-levegő osztályú rakétákkal látja el Tejas vadászrepülőgépeit. Ez a rakétatípus az indiai légierő más típusú vadászrepülőgépeinek fegyverzete között is szerepel; összességében mintegy 200 repülőgépet fegyvereznek fel Derby rakétákkal. A fegyverek megvásárlásáról szóló szerződést várhatóan 2011 áprilisában írja alá az indiai fél a Rafael céggel.

Napjainkban az indiai Hindustan Aeronautics az indiai légierő által megrendelt 40 Tejas vadászrepülőgép gyártását végzi. Az első sorozatban gyártott Tejast az indiai légierő 2011. január közepén kapta meg. Napjainkban zajlanak a gép harci alkalmazási tesztjei valamint a repülések előrehaladtával folyik a repülőgép hitelesítési (szertifikációs) programja. A légierő tervei szerint a típus 2012-ben befejezi a hitelesítéshez szükséges repüléseket, megkapja a szükséges engedélyeket és még ebben az évben megkezdődhet a Derby rakéták szállítása is.

Az indiai légierőnél jelenleg a BAE FRS51 Sea Harrier típus fegyverarzenáljában található meg a Derby levegő-levegő osztályú rakéta. A tervek szerint a Derby rakétákkal párhuzamosan az indiai légierő a hazai fejlesztésű Astra levegő-levegő osztályú rakéták alkalmazását is tervezi. A típus első kísérleti indítására várhatóan még 2011-ben sor kerül.

Astra levegő-levegő rakéta

Az Astra BVRAAM rakétát az indiai Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO) fejleszti. Ez az első indiai fejlesztésű irányított levegő-levegő rakéta, amely a vadászrepülőgépek pilótái számára lehetővé teszi az ellenséges célok leküzdését akár több mint 80 km-es távolságból.

1595914523
Főbb jellemzői:

Tömeg: 154 kg

Hossz: 3570 mm

Átmérő: 178 mm

Robbanófej: 15 kg

Hatósugár: 80 -100 km

Sebesség: 4 Mach +

Derby levegő-levegő rakéta

A Rafael cég által gyártott Derby, egy fejlett BVR (Beyond Visual Range – látóhatáron túli) levegő-levegő osztályú rakéta. A rakétát kiváló teljesítmény és manőverezőképesség jellemzi mind közepes hatótávolságban történő alkalmazás során, mind pedig közel légiharc során.

1595914523
Főbb jellemzői:

Aktív radarkereső

Közepes- és kishatótávolságon belüli alkalmazhatóság

Minden időjárási körülmények között alkalmazható

LOBL (Lock On Before Launch) mód légiharc során

Kis tömeg

Egy „kész", tesztelt, bizonyított rakétatípus