Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy rossz mozdulat tragédiához vezethet

Szöveg: P&P |  2009. február 12. 9:13

A MH Központi Kiképző Bázis és a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola kiképzői és oktatói rendszeresen tartanak robbantási foglalkozásokat, valamint éles kézigránát-dobó gyakorlatokat a képzésre, kiképzésre érkező katonáknak.

Ezeket a kiképzéseket csak az erre szakképesítéssel rendelkező kiképző-oktató állomány vezetheti le, akiknek meghatározott időszakonként végre kell hajtaniuk az ezzel kapcsolatos módszertani felkészítő foglalkozásokat. Teszik ezt annak érdekében, hogy a – magas fokú precizitást, komoly odafigyelést és bizonyos szintű kockázatvállalást igénylő – foglalkozásokat biztonságosan, felelősségteljesen, szakmailag kifogástalanul vezessék le a kiképzendőknek.

Ezért – rossz idő ide vagy oda – katonáink Korcsog László alezredes, a MH KPTSZI igazgató-helyettesének vezetésével kivonultak az MH KKB csobánkai gyakorlóterére az előírt felkészülés gyakorlati részének végrehajtására.

1595883925
 

Korcsog alezredes – mint a foglalkozás vezetője – kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a bázis és az iskola kiképzési terveiben 2009-ben több különböző robbantási foglalkozás is szerepel, amelyeken a kiképzendőknek – attól függően, hogy milyen képzésre, kiképzésre érkeznek – el kell sajátítaniuk többek között a tűzzel való gyújtás alapjait, valamint a villamos és robbanó zsinóros hálózatok kiépítését és robbantását.
Ezek a robbantási foglalkozások nem kis kockázatot rejtenek magukban, mivel a katonáknak életükben először kell a gyakorlatban éles robbantást végrehajtaniuk, ami mindenkinek jelentős adrenalin-többletet jelent.

Így az olyan módszertani-felkészítő foglalkozásoknak – amelyet az elmúlt napokban teljesített a kijelölt állomány – nagyon fontos szerepe van az éves kiképzések biztonságos végrehajtásában.
A módszertani felkészítés keretében a leendő foglalkozás vezetők először a szükséges szakmai ismereteket ismétlik át, majd számot adnak elméleti tudásukról, ezt követően térnek át a gyakorlati alkalmazásra, amely során ők is pontról pontra végrehajtják mindazt, amit a későbbiekben oktatni fognak.

1595883925
 

Emellett Korcsog alezredes a felkészítés alatt folyamatosan felhívja az állomány figyelmét, mire kell odafigyelniük a robbantási foglalkozás különböző elemeinél, mint például a szükséges biztonsági rendszabályok szigorú betartása és betartatása, a robbanóanyagok és gyújtószerek közúti szállítása. Továbbá kiemeli azokat a kulcsmomentumokat, illetve jellemzően előforduló hibákat, amelyekre a kiképzőknek hangsúlyozottan ügyelniük kell a kiképzendők feladat-végrehajtása közben. Tipikus hiba például a gyújtózsinór szakszerűtlen vágása, vagy a gyutacs nem megfelelő rögzítése.

Korcsog alezredes hosszan beszélt az ilyen jellegű foglalkozások legkritikusabb pontjáról, a robbantásról és az ezt megelőző rövid időszakról, amikor a katonák, kezükben az éles robbanóanyaggal és iniciáló eszközzel, felkészülnek a feladat végrehajtására, majd meggyújtják a gyújtózsinórt, vagy a villamos és robbanó zsinóros hálózatok kiépítése után indítják a tölteteket. A kiképzőknek ekkor kell a leginkább odafigyelniük a felfokozott idegállapotban lévő kiképzendőkre, mert egy rossz mozdulat beláthatatlan következményekkel, tragédiával is végződhet.

Az ilyen jellegű módszertani foglalkozások nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az oktatóink felkészüljenek a robbantási kiképzések levezetésére, amelyek az év során komoly terhelést, fokozott pszichikai igénybevételt jelentenek számukra, mivel irányítaniuk és kontrollálniuk kell a több száz főnyi kiképzendő tevékenységét, szavatolniuk kell biztonságukat, hiszen bármilyen baleset bekövetkezése esetén a felelősség őket terheli.