Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyedülálló képesség Szolnokon

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. december 17. 14:26

A honi légierő történetében elsőként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison alakult olyan - a jelenlegi nemzetközi elvárásoknak megfelelő - szervezet, amely jogosult a hadrendben álló légi járművek karbantartására, javításukra és légi alkalmasságuk folyamatos ellenőrzésére. Magyarország katonai légügyi hatósága által kiállított, a H145M típusú helikopterekre vonatkozó működési engedélyt december 16-án, ünnepélyes keretek közt vette át dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka.

H145M_Szolnok (4)

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik kiemelt eleme a Magyar Honvédség helikopteres képességeinek fejlesztése. A beszerzett típusok egyike a H145M többcélú könnyű helikopter, melyből jelenleg már húsz gép áll hadrendben a szolnoki helikopter bázison.

A repülés feltételrendszere a szabályzók világméretű szabványosítása és egységesítése következtében az elmúlt évtizedekben rendkívüli mértékben megváltozott. A folyamatos műszaki kiszolgáló rendszer is átalakult, három különálló, de egymást munkáját folyamatosan figyelő, arra támaszkodó tömbbe szervezték: Légiüzemeltető szervezet (OPS - Air Operations), Légialkalmasság-irányító szervezet (CAMO – Continuing Airworthiness Organization), valamint a Műszaki karbantartó szervezet (AMO – Approved Maintenance Organization).

H145M_Szolnok (2)

A típusok kiválasztásával egy időben felmerült az igény helikoptereken, az alakulatnál elvégezhető – a gyártó garanciális, műszaki támogatási rendszerének és a repülésre vonatkozó előírásoknak is megfelelő - műszaki-kiszolgálási munkák bővítésére.

A több mint egy éves auditációs folyamat kiemelkedő szakmai eredményeként, a honi katonai repülés történetében elsőként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kapott lehetőséget légi járművek, az Airbus H145M helikopterek, saját szervezeti keretein belüli teljes körű üzemben tartására. Az erre vonatkozó működési engedélyt - ünnepélyes keretek között - a bázis parancsnoka, dr. Koller József dandártábornok vette át dr. Tóth Alexandra ezredestől, a HM Állami Légügyi Főosztály főosztályvezetőjétől.