Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyenesen Irakból

Szöveg: Révész Béla | Fotó: archív, a kontingens felvétele |  2022. február 17. 15:27

Rendhagyó helyszínről, az iraki Erbilből jelentkezett a Spirit FM Katonadolog című műsora, amelyben az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 13. váltásának parancsnokával készített interjú volt hallható február 17-én, csütörtökön.

Spirit FM Katonadolog_Hadi Attila alezredes

Irakból jelentkezett a Spirit FM Katonadolog című adása, a műsor vendége ezúttal Hadi Attila alezredes, az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 13. váltásának parancsnoka volt. A sokadik külföldi misszióját vállaló alezredes elmondta: összességében a Magyar Honvédség tizennégy alakulatából állt össze a kontingens, de az állomány 90 százaléka az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái közül került ki. A missziót két hónapos felkészülés előzte meg, ami elméleti és gyakorlati részből állt: előbbiben a katonák a missziós terület sajátosságairól, a kulturális és vallási jellegzetességekről is tájékoztatást kaptak, utóbbiban pedig a harcászati felkészítésre, a komplex lőgyakorlatokra, konvojkísérésre és az átvizsgálási technikákra helyezték a hangsúlyt. A missziós tevékenységük középpontjában is utóbbi kettő, valamint az őrzés-védelmi feladatok és a tanácsadás áll. A kontingens parancsnoka arról is beszélt, hogy a kurdok jól fogadják a magyar katonákat, a magyar kormány térségbeli humanitárius tevékenységei pedig tovább növelik a bizalmat.

MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 13. váltása

A biztonsági helyzet kapcsán az alezredes úgy fogalmazott: január elején több amerikai és nemzetközi tábort ért támadás, olyat azonban nem, ahol magyar katonák is állomásoznak. A biztonság mindennél fontosabb a szövetségesek számára, a magyarok lakta tábor védelmét rakétatámadás esetén például egy 20 centiméter falvastagságú betonbunker is erősíti. Ha már biztonság: Hadi alezredes azt is elmondta, hogy a COVID-19 elleni védőoltásokat természetesen minden magyar katona megkapta, s bár előfordultak megbetegedések, komolyabb tünetek senkinél nem jelentkeztek.

A kontingens parancsnoka kulisszatitkokat is elárult: szóba került - többek között - az is, hogyan ünnepelték a magyar katonák a karácsonyt, és mi került a tábor étkező asztalára szenteste.