Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyéni sérelmek állnak a NATO-katonák elleni „belső” támadások mögött

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 3. 16:54

A NATO szerint személyes sérelmek, a harci stressz és hazai problémák miatt fordították fegyverüket NATO-katonák ellen afgán katonák vagy rendőrök az esetek többségében, s nem a tálib lázadókat kell e támadások mögött keresni.

A NATO vezette nemzetközi katonai erő (ISAF) 96 katonáját vesztette el idén Afganisztánban, az áldozatok közül tizenhetet afgán társaik öltek meg.

Carsten Jacobson tábornok, az ISAF szóvivője hétfőn Kabulban tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a nemzetközi és az afgán erők több százezer tagja dolgozik együtt nap mint nap. Ezek a támadások nem megszokottak, de minden egyes eset súlyos hatást gyakorol a külföldi és az afgán erők közhangulatára.

„Még ha a lázadók vállalják is ezeket a támadásokat, állításaik alaptalanok" – mondta a tábornok, hozzátéve, hogy az egyéni esetek átvizsgálásából kiderült, hibákat követtek el, nem tartották be a biztonsági intézkedéseket, s emiatt kerülhettek be nem megfelelő újoncok az afgán biztonsági erők kötelékébe. Így például nem ellenőrizték kellő alapossággal a személyi iratokat, vagy éppen nem végezték el rendszeresen a droghasználókat kiszűrő teszteket.

A szóvivő kiemelte, hogy több esetben voltak olyan intő jelek és tünetek, amelyeket észre lehetett volna venni. Hozzáfűzte: javítani kell a vezetés színvonalát, hogy a jövőben még időben felfedezzék a gyanúsan viselkedőket. A megelőzés jegyében az afgán fél hírszerzőket épített be a helyi rendőrség és a hadsereg tagjai közé, hogy megakadályozzák az elégedetlen vagy kimerült személyek esetleges támadásait.

A NATO-katonák elleni „belső" afgán támadások gyakoribbá váltak, miután még tovább éleződtek a kapcsolatok az afgán kormány és nyugati támogatói között. A feszültséget szította, hogy egy amerikai márciusban lemészárolt 17 afgán civilt egy faluban, előtte pedig a Korán több példányát elégették a NATO egyik támaszpontján.