Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egyenruhás állampolgárrá” válnak

Szöveg: Varga József |  2010. május 19. 11:04

A szerződéses legénységi állomány bevonulása és alapkiképzése az MH KKB Mecséri János Kiképző Osztály kiképző tisztjei és tiszthelyettesei számára akár rutineljárás is lehet, hiheti a kívülálló, pedig ez az alkalom minden érintett, vagyis a kiképzők és az újonnan bevonulók számára egyszeri és megismételhetetlen esemény.

2010. május 18-án a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis kijelölt állománya előző napok, hetek alatt kidolgozott terveknek megfelelően a szerződéses katonai szolgálat megkezdésére bevonuló fiatalokat várta.  Az előzetes várakozásnak megfelelően ezúttal 98 fő, köztük 7 hölgy vonult be a kiképző bázisra, hogy a szokásos felvételi eljárás egyes állomásain végighaladva „egyenruhás állampolgárként" álljanak készen a kiképzési feladatok megkezdésére.

A délelőtti órákban folyamatos beérkezés után először az állományba vétel, majd az egészségügyi vizsgálat, a beöltözés és a körlet elfoglalása következett a bevonultatás logikája szerint kialakított

szolgálati helyeken és sorrendben.

A bevonulás másnapján állománygyűlés keretében ismerték meg a kiképző bázis vezető állományát, illetve megkapták a legalapvetőbb információkat a kiképző bázis munkájáról, az elkövetkezendő három hónap lefolyásáról, a várható követelményekről. Huszti András dandártábornok, az MH Központi Kiképző Bázis parancsnoka köszöntőjében ismertette a katonai szolgálat vállalásával együttjáró változásokat a civil életformához képest amelyek a katonává válás folyamatát jellemzik, felhívta a figyelmet azokra az alapvető szabályokra, amelyeket az első perctől kezdve minden katonának be kell tartani.
A bázis működésének egyik sajátossága, hogy kiképző osztály egyidejűleg folytat különböző időtartamú és tartalmú kiképzést a március 30-án, április 20-án bevonult szerződéses legénység, a nem katonai tanintézetben végzett tiszt és tiszthelyettesek, a rajparancsnokok és a tűzoltók számára.