Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Volt tagállam, amely minden szovjet kérést teljesített

Szöveg: Kecskeméti József |  2010. május 19. 11:18

55 évvel ezelőtt, 1955. május 14-én alakult meg a Varsói Szerződés. Létrejöttében az játszott szerepet, hogy a NATO-val szemben hasonló nagyságú politikai-katonai tömböt hozzanak létre a szocialista országok. A megalakításnak az is fontos eleme volt, hogy a Szovjetunió egyben tartsa a szocialista blokkot – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

A Varsói Szerződés 1955. május 14-én alakult meg, és 1991. április 1-jén szűnt meg hivatalosan is. Az alapítótagok közül ugyanakkor Albánia már jóval korábban, 1961-től, a szovjet-kínai konfliktus kirobbanásától nem vett részt az érdemi munkában, 1968-ban pedig hivatalosan is kilépett a katonai tömbből. A szervezet létrejöttében a nemzetközi, közelebbről a nyugat-európai politikai, gazdasági és katonai események játszottak szerepet.

Nemzetközi erőtér

1952. május 27-én létrejött az Európai Védelmi Közösség – mondta a honvedelem.hu-nak Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: ez előírta, hogy a Német Szövetségi Köztársaság 12 hadosztállyal vegyen részt a szervezet munkájában. A közösség létrejöttét, és benne közelebbről az NSZK részvételét a britek is hajlandóak voltak elfogadni, ám az amerikai nyomás ellenére a franciák és az olaszok ellenezték Nyugat-Németország szerepvállalását. Elsőként a francia nemzetgyűlés szavazta le a tervezetet, ami viszont azt hozta magával, hogy az olasz parlamentnek már nem kellett a kérdést napirendre vennie. A franciák 1954-ben szavazták le a német részvételt. A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy mint oly sokszor a II. világháború utáni események során, a döntés senkit nem zavart, ugyanis az amerikai érdek – mint általában – előbb, vagy utóbb de érvényesült. Még a francia döntés évében először Londonban, majd Párizsban egy-egy konferenciát hívtak össze, melynek eredményeként meghozták az úgynevezett Párizsi Szerződéseket. A londoni tárgyalásokon kilenc hatalom vett részt. Ezen a megbeszélésen állapodtak meg a résztvevők arról, hogy az NSZK-t felveszik NATO-ba.

1595902209
Nógrádi György hangsúlyozta: a NATO ugyan már 1949. április 4-én megalakult, de Németország felvételével várni kellett, hiszen a döntést az akkor nemzetközi helyzet nem tette lehetővé. A szakértő utalt az Ítélet Nürnbergben című film egy mondatára, mely megítélése szerint jól megvilágította az akkori helyzetet. A mondat így szólt: “Berlin Németország, Németország Európa". Mindez hétköznapi nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy akihez Németország tartozik, az uralja Európát. Ezt az axiómát a NATO vezetése tökéletesen magáévá tette. A londoni konferencián az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia bejelentették, hogy a csapataikat továbbra is Európában állomásoztatja. Arról is elvi döntést hoztak, hogy az NSZK beléphet a NATO-ba, de cserébe lemond az erőszakról. A következő fontos állomás a párizsi megbeszélés volt. A szakértő hangsúlyozta: a Párizsi Szerződésben Németország és Franciaország már gazdasági és kulturális együttműködési nyilatkozatot írt alá. Ekkor állapodtak meg a Saar-vidék további sorsáról is. A terület először formálisan politikailag, majd gazdaságilag is német fennhatóság alá került. A lakosság később népszavazáson dönthette el, hogy a németkehez, vagy a franciákhoz akar tartozni. Az előbbit választották. A térség először európai státuszt kapott, majd 1957-ben vált Németország részévé.

A párizsi tárgyalásokon a német szuverenitásról is megállapodás született. Nógrádi György hangsúlyozta: az NSZK első kancellárja, Konrad Adenauer életművének tekintette Németország nyugati integrálódását, mint ahogy Willy Brandt a korábbi ellenséggel, a kelettel való kiegyezést tekintette legfőbb feladatának. Az integráció része volt, hogy az NSZK a NATO tagjává váljon. A Párizsi Szerződés 1955. május 5-én lépett hatályba. A szakember hozzátette: a Szovjetunió már másnap, május 6-án hatályon kívül helyezte a francia-szovjet és brit-szovjet szövetségi és kölcsönös segítségnyújtási megállapodásokat. Párizsban ugyancsak aláírták a résztvevő országok a Németországgal kapcsolatos alapszerződést is. Ebben egyebek mellett bejelentették, hogy a Németország nyugati részén állomásozó szövetséges csapatok immár nem megszálló, hanem védelmi erők. Az ott állomásozó csapatok 1959-ben alakultak át NATO erőkké. Az NSZK-ban gazdasági téren is jelentős változások történtek, hiszen az ország az 1957-ben létrejött Közös Piac alapítótagja volt. Ugyanakkor az NSZK-nak főként katonai értelemben számos korlátozással kellett szembenéznie. Nógrádi György elmondta: az NSZK nem gyárthatott atom, bakterológiai, illetve vegyi fegyvereket. Ugyancsak moratóriumot kellett vállalnia a 32 kilométernél messzebb hordó lövegek gyártására. A korlátozások egy részét 1959. december végén oldották fel. Az NSZK hadserege, a Bundeswehr pedig 1955-ben alakult meg 101 katonával és két tábornokkal, akik a kinevezésük előtt mindketten háborús bűnösként börtönbüntetésüket töltötték.

Támadó tömb

Mindeközben a Szovjetunió és Németország közti hadiállapot megszűnését 1955. január 27-én jelentették be – mondta Nógrádi György, aki hozzátette: az NSZK-t május 9-én vették fel a NATO-ba. Mindezek alapján a Varsói Szerződés megalakítását három dolog is indokolta. Egyfelől az NSZK NATO-ba való felvétele jelentősen módosította az európai katonai erőviszonyokat. A másik fő indok az osztrák semlegességi szerződés aláírása volt, ettől kezdve ugyanis a szovjet csapatoknak nem volt jogalapja a továbbiakban Ausztriában állomásozni. A harmadik elem pedig a szovjet erők romániai és magyarországi állomásoztatása volt, ezeknek ugyanis formailag az volt az indoka, hogy ezek hivatottak az osztrák utánpótlást biztosítani. Miután a szovjet csapatoknak ki kellett vonulnia Ausztriából, ezt is módosítani kellett, azaz meg kellett találni az állomásoztatás új indokát. A Varsói Szerződést nyolc állam alapította: a Szovjetunió, Magyarország, Románia, Bulgária, Csehszlovákia, Románia, Albánia és az NDK. Ez utóbbival külön megállapodást kötöttek, hiszen az ország katonai ereje, a Volksarmee, vagyis a német néphadsereg csak később jött létre. Az 1955. május 14-én aláírt szerződést 20 évre kötötték, amit később mindig meghosszabbítottak. Albánia a lejártát megelőzően, 1968-ban kilépett a szervezet munkájából. Az ország gyakorlatilag addig sem vett részt a VSZ semmilyen munkájában. Románia részvétele pedig a szervezet munkájában az utolsó időkben formálissá vált. Nógrádi György hangsúlyozta: a Varsói Szerződés ugyan papíron egy védelmi tömb volt, ám valójában a nyolc fő európai támadási vonalat fedte le, s hadműveletek tervezése is alapjaiban támadó volt. Ennek eredményeként a katonai szervezet erői mintegy negyven óra alatt tudták volna Európát lerohanni.

1595902209
 

A VSZ Európában hagyományosan létszámbeli és mennyiségi fölénnyel volt a NATO-val szemben – mondta Nógrádi György. A minőségi fölény ugyanakkor szinte mindig a NATO oldalán volt. Csak néhány példa: atomfegyvert 1945-ben először az Egyesült Államok állított elő, a szovjeteknek ez csak négy évvel később sikerült. Hidrogénbombát is az amerikaiak készítettek először 1952-ben. A szovjet lemaradás e téren tíz hónapos volt. Ugyan az első műholdat 1957-ben a szovjetek juttatták a világűrbe, de technikailag ezen a téren is előnyt szereztek az amerikaiak. A szövetség támadó jellegét mind a csapatainak állomásoztatási, mind pedig a fegyverzetének telepítési gyakorlata is alátámasztotta. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: tekintettel – például – az NDK-ban állomásoztatott szovjet csapatok létszámára és fegyverzetére, a NATO nem is volt abban a helyzetben, hogy támadást tudjon indítani a tömb vagy bármely állama ellen. Számára a védekezés volt a legfőbb feladat. Az persze már más kérdés, hogy a NATO döntéshozói úgy számoltak: védekezés esetén beveti az atomfegyvereket. John F. Kennedy volt az az elnök, aki azt javasolta, hogy a hagyományos fegyverzettel hagyományos fegyverzetet, míg a taktikai atomfegyverekkel szemben taktikai atomfegyvereket kell használni. Ezt az elképzelést azonban a NATO már csak évekkel az elnök halála után, 1967-ben fogadta el.

Egybetartani a blokkot

A tömb létrehozása a gyakorlatban azt jelentette, hogy a Szovjetunió közte és a NATO között egy ütközőzónát hozott létre. Ebben a pufferzónában, vagyis a szocialista államok területén állomásoztatta csapatait Moszkva. Az alapítódokumentum, amit később leegyszerűsítve csak Brezsnyev-doktrínaként emlegettek, alapvetően támadó jellegű katonai doktrína volt, mely korlátozott függetlenséget jelentett a részes tagállamok számára. A szakember elmondta: a Varsói Szerződés 1956-ban Magyarországon, 1968-ban Csehszlovákiában avatkozott be. Vélhetően Lengyelországban is hasonló akcióra került volna sor, amennyiben ott nem következik be az 1980-1981-es katonai puccs. A VSZ legfontosabb szerve a Politikai Tanácskozó Testület volt. Ez alá rendelték az Egyesített Titkárságot, ami a korábbi Honvédelmi Miniszterek Titkárságából és a Külügyminiszterek Titkárságából jött létre. A fegyveres erők egyesített létszáma mintegy négymillió fő volt. A katonák élén mindig szovjet főparancsnok állt. Az első három még ma is ismert: Viktor Kulikov, Ivan Konyev, és Ivan Jakubovszkij. A parancsnokság székhelye is mindig Moszkvában volt.

1595902209
A Varsói Szerződés fennállása során mindvégig az ENSZ alapokmányára hivatkozott, vagyis arra, hogy amíg a NATO erői két kontinensen állomásoznak, addig a VSZ egy kontinensen van, és regionális védelmi szövetségként működik. Főként a Közös Piac, a NATO létrejöttével, illetve az NSZK felvételével indokolták a VSZ létrehozását, vagyis a NATO-val szemben hoztak létre egy vele hasonló nagyságú és működő politikai-katonai blokkot. A VSZ-nek emellett olyan szerepe is volt, hogy egybe tartsa a szocialista blokkot. Nógrádi György hangsúlyozta: a II. világháború után Európát felosztották, ami megfelelt a kor realitásának. Ugyanakkor az osztrák semlegesség deklarálása megmutatta, hogy létezik Európában egy olyan út, amelyik politikailag és katonailag egyik oldalhoz sem húz. Az persze más kérdés, hogy Ausztria gazdaságilag erősen függött a nyugattól. A harmadik fő ok az volt, hogy a francia-amerikai-brit megszállási zóna egyesült, és 1949-ben létrejött az NSZK. A szovjetek attól tartottak, hogy bármilyen szabad választáson az NDK 17 milliós lakossága egyértelműen az NSZK mellett tenné le a voksát. Ennek előzménye is volt, hiszen az 1945-ös szabad választásokon Ausztriában a Kommunista Párt csúfosan leszerepelt. A polgári pártok jelszava ezen az volt, hogy aki a szovjet modellt választja, az válassza az osztrák kommunista pártot. Ennek a jelszónak a jelentőségét a szovjetek annak ellenére nem értették meg eleinte, hogy számos kegyetlenkedést követtek el a lakosság ellen, az pedig ennek hatására teljes mértékben elfordult a kommunista ideológiától.

1595902209
 

Konfliktusok

A tömbön belül is előfordultak időnként nézeteltérések. Nógrádi György elmondta: Magyarország részéről Kádár János például mindvégig ellenezte a lengyel bevonulást, de a csehszlovákiai akció ellen is az utolsó pillanatig protestált. Bizonyos tagállamok viszont minden szovjet kérésnek eleget tettek, szinte mérlegelés nélkül. Ilyen volt például Bulgária és az NDK. Mások inkább a nemzeti érdekeiket próbálták érvényesíteni, hiszen még egy kis ország számára is akadt némi mozgástér a VSZ-en belül. A nemzetközi erőtérben is számos alkalommal élesedett ki a két katonai tömb közötti szembenállás – mondta Nógrádi György. Ezek közül az egyik első alkalom az 1956-os szuezi válság, illetve az orosz csapatok magyarországi bevonulása volt. 1962-ben robbant ki a kubai rakétaválság, melynek során a szovjeteknek – egy kompromisszum részeként – ki kellett vonni a karibi országból atomfegyvereiket és rakétáikat. Ugyancsak ilyen esemény volt az 1968-as csehszlovákiai bevonulás, igaz, erről a szovjetek előre értesítették a NATO-t. Ennek is köszönhető, hogy az akció kapcsán csupán egy német híradós zászlóaljat riadóztattak be a határ közelében. A közel-keleti események kapcsán is többször a világháború szélékre sodródott az emberiség. Egy korabeli vicc szerint egy hülye tábornok a világ bármely részén ki tudja robbantani a világháborút, Németországban erre egy őrmester is képes. Nógrádi György kiemelte: ez fejezte ki azt, hogy olyan hatalmas erők állnak egymással szemben, hogy akár a legrosszabb is lehetséges. A helyzetet az is bonyolította, hogy 1964. augusztus 13-ig, a Berlini Fal felhúzásáig közel hárommillió NDK állampolgár – zömében fiatalok és jól képzett szakemberek – távozott nyugatra.