Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyetemisták és tartalékosok

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem civil hallgatói kötöttek szerződést a Magyar Honvédséggel

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. március 29. 15:57

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem húsz civil hallgatója létesített önkéntes tartalékos jogviszonyt a Magyar Honvédséggel. A szerződéseket március 27-én, szerdán, a felsőoktatási intézmény Orczy Úti Kollégiumában írták alá.

Apáti Zoltán dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összekötő Iroda vezető főreferense elmondta: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szándéka, hogy hazánk védelmi képességének fokozásában nagyobb szerepet vállal és ezáltal – együttműködve a Magyar Honvédséggel – egy önkéntes tartalékos alegység felállításában vesz részt és olyan ösztönző elemeket biztosít ehhez a projekthez és a hallgatók számára fontos ösztönző elemeket biztosít ehhez a projekthez.

A dandártábornok kitért a tartalékos jogviszonnyal járó előnyökre, egyebek mellett a kollégiumi elhelyezésre, az illetmény jellegű juttatásokra, a szerződéskötési- és rendelkezésre állási díjra, valamint a beosztásnak megfelelő illetményre. Hangsúlyozta azt is, az anyagi vonatkozásokon túl az egyik legfontosabb az, hogy az NKE-s hallgatók az önkéntes tartalékos kiképzésük döntő részét az egyetem campusain végezhetik el.

20240327nkecivilhallgatoktartalekosallomanybavetele_HSZ2

A szerződések aláírását követően Tőkés Bertalan alezredes, az MH 1. Területvédelmi Ezred törzsfőnöke kérdésünkre elmondta: a fiatalok a 29. Területvédelmi Zászlóaljnál nyáron öthetes alapkiképzésen vesznek részt, ahol megtanulják a legfontosabb általános katonai ismereteket.

„Egy egyetemi tájékoztatón értesültem róla, hogy lenne lehetőség csatlakozni ehhez az alegységhez. A rengeteg előnye mellett azért is szeretnék tartalékos lenni, mert úgy gondolom, hogy a későbbi beosztásom során ad egy fajta hitelt a szavamnak az, hogy rendelkezem katonai felkészítéssel – mondta kérdésünkre Kalmár Dávid Viktor, az NKE nemzetközi biztonság- és védelempolitika szak hallgatója.