Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyeztetéssel és focival a kölcsönös megértésért

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. április 20. 6:02

Olasz polgármesterek és az MNBG-W (Nyugati Többnemzeti Harccsoport, Multinational Battle Group- West) felelősségi területén található járások vezetői cseréltek tapasztalatot Pec/Peje-ben három napon át. A konferencia teljes programját a járásért felelős magyar Összekötő és Megfigyelő Csoport (Liaison Monitoring Team, LMT) szervezte.

A háromnapos rendezvény utolsó napján a tolerancia és a békés egymás mellett élés jegyében focitornát rendeztek a városban.

Az április 15-én kezdődött konferencia első napján az olasz Trani és Carsoli városokból érkezett delegáció cserélt tapasztalatot az MNBG-W felelősségi területén található hat járás vezetőivel. Trani delegációjának látogatása nem véletlen, mert békeidőszakban az MNBG-W fő erejét biztosító, és a vezető nemzeti szerepet betöltő 9. Lövészezred ebben a városában települ.

A megbeszéléseken szó esett azokról a problémákról, amelyekkel lokális szinten szembe kell nézni a vezetőkkel. Összehasonlították az Európai Unión belüli és azon kívüli szabályzókat, amelyek a helyi hivatalok, közintézmények működését szabályozzák. A járások vezetői tájékoztatták olasz tárgyalópartnereiket a közigazgatás felépítéséről, működéséről és azokról a problémákról, amikkel szembe kell nézniük, illetve megoldási lehetőségeiről. A tapasztalatcsere a régió, azon belül a járások fejlődését hivatott szolgálni, az olasz fél a befektetési lehetőségekről is tájékozódott.

A második napon a járásközpont, Pec/Peje polgármesteri hivatalába látogatott a delegáció, ahol a polgármester bemutatta a hivatal működését. Ezt követően, megismerendő a két kultúrát, amelyek egymás mellett élnek a városban, közösen meglátogatták a Bajrakli mecsetet, illetve a Szerb Ortodox Egyház Pec-i Patriarchátusát. Mindkét helyen egyházi vezetőkkel találkoztak, ahol a megbeszéléseket követően mindannyian a két nép, az albán és a szerb nyugodt egymás mellett élésének fontosságára hívták fel a figyelmet.

1595900434
 

Ennek a gondolatnak a jegyében a harmadik napon focikupát szervezett az LMT, egy szerb, egy albán és egy KFOR-válogatott részvételével. Az eseményen megjelent az MNBG-W parancsnoka, Vincenzo Grasso ezredes, mindkét olasz város delegációja teljes létszámmal, a helyi járások vezetői, illetve a patriarchátus képviselője is.

Az albán csapat Decani/Decane-ból érkezett, a szerb csapat Gorazdevac/Gorazhdec-ből, a KFOR csapat pedig Pec/Peje-ből, a Villaggio Italia táborból. A KFOR-válogatottban az MNBG-W felelősségi területén szolgáló minden nemzet képviseltette magát, ezzel igazán nemzetközivé varázsolva a tornát. Olaszok, szlovének, románok és magyarok közösen álltak fel, hogy a szerb és az albán csapatokkal versengjenek. A tornát az albán csapat nyerte meg, mögöttük végzett a szerb együttes, míg a nem igazán összeszokott nemzetközi KFOR-csapat a harmadik helyet szerezte meg. A kupa célja, mely szerint közelebb hozni egymáshoz a KFOR-erőket és a két népet, megvalósult: az eredményhirdetést követően megtapsolták egymást a csapatok tagjai, akik a közös fényképezésen egymás vállát átkarolva álltak az objektív elé.

1595900434

Fotó: Szalai Szilvia ftőrm.