Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre feszültebb a helyzet Kínában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 7. 6:35

Több mint húszezer fős, többek között felfegyverzett rendőrökből és katonákból összeállított erőt küldtek a kínai hatóságok a vasárnapi hszincsiangi (Xinjiang) zavargások elfojtására – közölték a hatóságok a terület fővárosában, Urumcsiban (Urumqi), miközben a legújabb veszteségmérlegben már 156 halálos áldozatról adtak hírt.

A hatóságok ragaszkodnak ahhoz a feltevéshez, hogy a békétlenséget az “Ujgur Világkongresszus szítja a színfalak mögül"; a szervezet vezetője egy Egyesült Államokban élő ujgur üzletasszony, bizonyos Rebíja Kadír. Egy szóvivő szerint megvannak azok a felvételek, amelyeken külföldről, telefonon irányítják a csőcseléket Hszincsiangban. Ujgur disszidensek szervezetei ugyanakkor határozottan tagadták Peking vádját, hogy szervezett összeesküvésről lett volna szó.

A régió fővárosában, Urumcsiban (Urumqi) járműveket gyújtottak fel, és kínai járókelőket támadtak meg a rendbontók. Az amerikai hírügynökség szerint az ujgurok tüntetése békésen kezdődött: mintegy 300-an néma ülősztrájkkal követelték a hatóságoktól, hogy vizsgáljanak ki egy június 25-i összetűzést, amely egy dél-kínai játékgyárban történt ujgurok és hanok között. Hivatalos források szerint akkor két ujgur munkás meghalt, a velük szolidáris urumcsiak azonban magasabbra teszik az áldozatok számát.
Egy szemtanú, az Urumcsiban tanuló Adam Grode Fulbright-ösztöndíjas diák elmondta, hogy rendőrök könnygázzal, vízágyúval és gumibotokkal próbálták visszaszorítani az embereket, akik ledöntötték a rendőrség emelte úttorlaszokat, továbbá buszok ablakait zúzták be. Az éjjel még egyes jelentések szerint voltak kisebb összetűzések, több autó lángokban állt a Pekingtől több mint 3 ezer kilométerre nyugatra fekvő 2,3 milliós városban. Néhány városrészben leállították a forgalmat. Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint hétfő reggelre “ellenőrzés alá vonták a helyzetet".

Alim Seytoff, egy washingtoni ujgur disszidensszervezet vezetője elektronikus levélben fényképeket küldött a hírügynökségeknek, amelyekről azt mondta, a vasárnapi zavargásokról készültek Urumcsiban. A felvételeken látni lehetett, hogy több száz civil összecsapott a rendőrséggel, sérült, vérző civil ruhás emberek fekszenek az utcán, továbbá felsorakozott rohamrendőröket pajzzsal, botokkal a kézben, miközben páncélozott járművek járőröznek.
A kínai kormány disszidens ujgur csoportokat tett felelőssé a zavargásokért. “A tények azt mutatják, hogy ezt (a lázadást) külföldről irányították, és onnan szították" – mondta egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Ujgur disszidensek szervezetei ugyanakkor határozottan tagadták ezt. Mint elmondták, a felgyülemlett düh vezetett zavargásokhoz; a muszlim ujgur kisebbség csalódott, amiért hátrányos megkülönböztetést kell elszenvednie a kormányzat és a többségi han népcsoporthoz tartozók részéről.
A külföldön élő ujgurok világszervezetének egyik vezetője azzal vádolta meg hétfőn a kínai hatóságokat, hogy a békés tüntetők közé lőttek. “Válogatás nélkül lőtték a férfiakat és nőket" – mondta Asgar Can, a müncheni központú szervezet alelnöke, aki szerint a tüntetés békés volt, s amit a kínai hatóságok mondanak, az “száz százalékig tiszta propaganda".
A kínai állami televízió viszont olyan képeket mutatott be, amelyeken a tüntetők embereket támadnak meg, és rugdalják a földön fekvőket. Más felvételeken han nemzetiségűnek látszó, vérző arcú emberek láthatók.

Urumcsi (Urumqi) mellett terjed a nyugtalanság Hszincsiang (Xinjiang) kínai tartomány másik nagyvárosában Kasgárban (Kashgar/Kashi) is, ahol az Új Kína hétfő esti jelentése szerint feloszlattak egy kétszáz fős csoportosulást.

A jelentés szerint a rendőrség tudomást szerzett arról, hogy egyesek Kasgárban is nyugtalanságot próbálnak kelteni. Helyi idő szerint este hat körül több mint kétszázan össze akartak gyűlni egy mecsetnél, de a rendőrség szétoszlatta őket.

A városban feszültség érződik, ezért a boltok és éttermek többsége bezárt tíz óra körül, noha ez az esti étkezés megszokott időpontja. A rendőrség ellenőrző pontokat állított fel az útkereszteződésekben a repülőtértől a város központjáig.

Kasgár Urumcsitól, a Hszincsiang autonóm terület fővárosától 1050 kilométerre délnyugatra fekszik.

Az Északnyugat-Kínában fekvő Hszincsiang földgázban, ásványi
anyagokban és termőterületekben gazdag vidék, de az ujgurok közül sokan
azt mondják, kevés gyümölcsét látják ennek a gazdagságnak. A tartomány
székhelyén, Urumcsiban többségben vannak a han kínaiak. A városban a
zavargásoktól függetlenül is számottevő a rendőri jelenlét.