Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre kevesebb a sorozható fiatal Izraelben

2007. december 19. 10:40

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egyre kevesebb katonát tudhat soraiban, és a folyamatos csökkenés lassan aggodalomra adhat okot. A születések számának csökkenése és az újoncok elmaradása is szerepet játszik abban, hogy veszélyben van a hadsereg.

Jelenleg megközelítőleg 160 000 katona van szolgálatban, ennek 60%-át teszi ki az ideiglenesen besorozottak száma (a férfiak 36 hónapot, a nők pedig 21 hónapot szolgálnak). A sorozás a 18. életév betöltésénél veszi kezdetét, hacsak nem kapnak bevonulási halasztást.

Míg korábban a bevonulásra kötelezettek csupán 10%-a élt a halasztás lehetőségével, mostanra ez az arány is egyre kedvezőtlenebb képet mutat. Vallási okok miatt körülbelül 11%-uk, egészségügyi problémák miatt 7%, bűnesetek következtében 5%, külföldön való tartózkodás miatt pedig 4% választja azt a lehetőséget, hogy később tölti le a kötelező katonai szolgálatát.

Természetesen többen trükközni is próbálnak, hogy kibújjanak a kötelezettségük alól, továbbá igen magas azok száma is, akik azért kerülnek többször is összetűzésbe a rendőrséggel, hogy ezáltal alkalmatlanná váljanak a katonaságra.

A besorozásra váró férfiak 25%-a élvez mentességet vallási hovatartozásuk miatt. A nők helyzete még kedvezőbb, hiszen több mint harmaduk kapja meg a mentességi jogosultságot. Látható tehát, hogy számos tényező együttes következménye, hogy egyre kevesebb az izraeli katona, ez pedig aggodalommal töltheti el az országot, hiszen megalakulása óta a létéért küzd, ráadásul nem akarja elveszíteni a régió meghatározó katonai nagyhatalmának státuszát sem.

A hadsereg keresi a megoldást a felmerülő problémákra, így megpróbálja ösztönözni a hadsereget elkerülő fiatalokat is, hogy vállaljanak szolgálatot a seregben. A kisebbség is egyre nagyobb szerephez juthat, hiszen a korábbiakkal ellentétben előttük is megnyílt a lehetőség, hogy csatlakozzanak a fegyveres erőkhöz, továbbá az arabokra és a bevándorlókra is számítanak már. Annak ellenére, hogy az IDF egyre szélesebb körből toborozza a katonákat, továbbra is a minőségi, nem pedig a mennyiségi szempontokra fekteti a fő hangsúlyt.

(Háború Művészete)