Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovói szerbek tüntettek a tartomány megtartásáért

Szöveg: MTI |  2007. december 19. 10:33

Szerbek ezrei tüntettek kedden Koszovóban a dél-szerbiai tartomány esetleges elszakítása ellen. Közben a szerb nacionalisták elnökjelöltje bejelentette, hogy megválasztása esetén katonai fellépést is elképzelhetőnek tart Koszovó megvédésére. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyal a többségében albánok lakta tartomány státusáról.

Több ezer koszovói szerb tüntetett kedden az etnikailag vegyesen lakott Kosovska Mitrovicában a dél-szerbiai tartomány esetleges függetlenné válása ellen.

A tüntetéssel egyidőben a tartomány minden részéből érkező albánok mintegy száz méterre gyűltek össze attól a hídtól, amely összeköti az albánok lakta, 80 ezer fős déli városrészt a mintegy 20 ezer szerb lakta északi résszel. A koszovói nemzetközi rendőri erő több száz tagját vezényelték a hídhoz az esetleges erőszakcselekmények megakadályozására.

“Fennhangon és egyértelműen kijelentjük a nemzetközi közösség azon részének, amely a bombázás után egy újabb állam létrehozását ajánlja fel a Balkánon az albánoknak, hogy Koszovó nem válik függetlenné" – jelentette ki Marko Jaksic, a koszovói önkormányzatok szerb tanácsának elnöke, egyben a Vojislav Kostunica államfő vezette Szerbiai Demokrata Párt parlamenti képviselője.

Jaksic mindezzel arra utalt, hogy a NATO 1999-ben Jugoszlávia bombázásával vetett véget a szerbek és a szakadár albánok közötti véres konfliktusnak.

Közben Belgrádban Tomislav Nikolic, a szerb ultranacionalisták vezére arról beszélt, hogy kemény válaszlépéseket tenne, ha Koszovót elszakítanák Szerbiától. Nikolic a január 20-ra kiírt elnökválasztáson aratott esetleges győzelme esetén azt is kilátásba helyezte, hogy Szerbia szükség esetén a fegyveres erőket is bevetné a Koszovóban élő, nem albán nemzetiségű lakosok védelmére.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán ül össze, hogy megtárgyalja a koszovói státustárgyalások nemzetközi közvetítőinek jelentését. Az Egyesült Államok, Oroszország és az Európai Unió képviselői négy hónapon át vezették a tárgyalásokat a koszovói albán és a belgrádi szerb vezetők között, és a végén jelentést tettek ezek kudarcáról.

Kevés az esély rá, hogy a BT ülése megoldást hoz, mert a nyugati nagyhatalmak Koszovó függetlenségét akarják, a vétójoggal rendelkező Oroszország viszont ellenzi azt.

A tartományban jelenleg 16 ezer NATO-katona állomásozik – köztük a Magyar Honvédség missziósai is.