Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre népszerűbb felszerelés

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 6. 7:52

Mivel a Land Warrior integrált egyéni felszerelés egyre nagyobb sikereket ér el a harctereken, az amerikai hadsereg úgy döntött, hogy egy egész dandárt fog felszerelni a korszerű high-tech rendszerrel. Segítségével gyorsabbá és hatékonyabbá válhatnak a bevetések és az áldozatok száma is csökkenhet. Az előzetes tervek szerint 2009-ben kapná meg a Land Warrriort az 5. Dandár.

Az elmúlt évek során az iraki harcok megmutatták, hogy valóban szükség van a Land Warrior felszerelésre, hiszen az Irakban szolgálatot teljesítő zászlóaljak sikeréhez nagyban hozzájárult ez a korszerű rendszer. A felszerelés – melyet alapvetően a gyalogság részére fejlesztettek ki – része többek között a sisak, kommunikációs és helymeghatározó eszközök, egyéni fegyverek és felszerelések. A katonák ruházata is kulcsfontosságú, hiszen ebbe integrálták az elektronikus berendezéseket.

A sisakra erősíthető kijelző segítségével, könnyen látható, hogy merre járnak a szövetséges katonák, illetve melyek az ellenséges területek. Pontos térképet és ábrákat képes a katonák elé vetíteni, továbbá hang és szöveges üzenetek továbbítására is alkalmas a Land Warrior rendszere. Memóriájában körülbelül 600 képet képes őrizni, továbbá értékes információforrásként is szolgál az ellenséges célpontokról és a bevetés részleteiről.