Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre nő az afgán rendőrök presztízse

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 10. 13:54

Fél éven belül az ötödik tanfolyam zajlott le, amelyet az MH Tartományi Újjáépítési Csoport állományához csatlakozott Rendvédelmi Szakértői és Tanácsadói Kontingens rendőrei vezettek le.

A kéthetes képzés alatt a Magyarországról érkezett 2 fő szakoktató bűnügyi nyomozói ismeretekből tartott előadásokat a 32 fős afgán rendőri csoportnak. Ezen belül kriminál-, metodika-taktikai ismereteket és az ehhez kapcsolódó esettanulmányokon keresztül bűneseteket elemezték. Továbbá foglalkoztak a vezetéselmélet sajátosságaival, hogyan bánjanak a beosztottaikkal és gyűjtsenek információkat, alapvetően segítséget kaptak részlegeik irányításához. Érdekes módon a szigorú vallási normák ellenére érdeklődéssel és nyitottsággal hallgatták a szexuális bűncselekményekről szóló előadást.

A csoport tagjai többségében bűnügyi nyomozók, a központi, valamint a járási bűnügyi részlegektől érkeztek és büszkén vették át a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló bizonyítványt.

Az oklevél kiosztása után, először egy számítógépterem, majd az az épület került átadásra, ahol majd írni és olvasni tanítják azokat a rendőröket, akiknek a generációja a tálib időszakban kimaradtak a közoktatásból.

Ahogy azt Barna Zsolt határőr alezredestől megtudtuk, az új gépteremben 13 jól felszerelt számítógép található. Elsősorban ez azoknak a szakembereknek a munkáját fogja segíteni, akiknek a munkájához szükség van a számítógép használatára. A két hónapos tanfolyam, vezetőknek, illetve középvezetőknek biztosít egy alapképzést, hogy járásaikban létre tudják hozni, majd a jövőben pedig képesek legyenek kezelni a megfelelő nyilvántartásokat. A helyiségben majd nemcsak tanulni lehet, de Internetes szobaként is üzemelni fog. A helyi rendőrök külön köszönetük, valamint elismerésük jeléül, egy táblát ajándékoztak Barna alezredesnek, amelyet a falra tettek ki.

Az ünnepség fontosságát jelzi a sok magas rangú tábornok és résztvevő.

A fővendég Gul Nabi Ahmadzai vezérőrnagy, a belügyminiszter helyettese, oktatási és kiképzési vezetője volt. Szavaival hosszan méltatta a magyar rendőrök áldozatos és nem könnyű munkáját. Külön köszönetet mondott a PRT-nak és az ünnepségen díszvendégként meghívott Rózsa Tibor ezredes kontingensparancsnoknak is, hogy segítségükkel és együttműködésükkel Baghlan tartomány napról-napra biztonságosabbá válik. Ahogy mondta, a rendőrök képzettségének és szakértelmének növelésével az emberek egyre jobban hisznek, illetve bíznak az újjáépítésben és a jövőben.

Dömölki Zsolt rendőr alezredes az ünnepség zárásaként elmondta, hogy ez alatt a fél év alatt sok tanulni vágyó és tanulni akaró rendőrrel találkozott. Ezeken a tanfolyamokon nemcsak az afgán rendőrök kaptak képzést, de a Magyarországról érkezett szakoktatók is megismerhették a helyi sajátosságokat. Végezetül a helyi rendőrségi központ munkájának megkönnyítéséhez Abdul Nasir őrnagynak, a tartományi rendőrfőnöknek adott át három komplett számítógépet monitorral, digitális kamerát, videokamerát, scannert, valamint DVD és CD lemezeket.