Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre többen jelentkeznek szerződéses katonának

Szöveg: MH 6. TVE, Tihanyi-Obál Mária főhadnagy, Sin Bettina | Fotó: Rácz Tünde, Révész Csaba, MH 5. TVE |  2024. szeptember 14. 9:11

Közel kétszáz újonc vonult be a héten Hajdúhadházra, Nagykanizsára és Székesfehérvárra, hogy megkezdje katonai kiképzését. Túlnyomó részük a szerződéses szolgálatot választotta, így rájuk a tízhetes Alapfelkészítési Program vár, ami a fizikai felkészítéssel kezdődik.

„Szeretem, Megvédem!” mottóval a Magyar Honvédség június 17-én hirdette meg területvédelmi tartalékos toborzó kampányát, amelynek hatására az utóbbi három hónap alatt a jelentkezők létszáma korábban nem tapasztalt mértékben emelkedett. A tartalékos szolgálat mellett a kampány hatására folyamatosan vonulnak be egyre többen a honvédséghez szerződéses katonának, sőt a tartalékosok közül több százan igazoltak át a Magyar Honvédség hivatásosai közé is.

A héten bevonulók közül szerződéses szolgálatra jelentkezett például Hajdúhadházon dr. Galambos Patrik, aki gyermekkora óta katonajogásznak készül. Őt a kiképzés után Szentendrére várják. „Miskolcról származom, ott szereztem polgári, jogász végzettséget. Az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokságon fogok jogásztisztként elhelyezkedni, ehhez szükséges az egységes alapkiképzés elvégzése. Remélem, a tudásomat minél előbb a honvédség szolgálatába tudom állítani” – mondta a fiatalember.

Musa Jessica a Miskolc melletti Alsóvadászról származik. Döntésében, hogy katonának álljon, édesapja inspirálta. „Nagy álmom volt, hogy átérezhessem, amit ő átélt. Egy nő is meg tudja mutatni az erejét. A hatodik héten fogom megtudni, milyen beosztásban tudok elhelyezkedni, nekem nagyon tetszik a honvédség, kíváncsi vagyok. Egész életemben sportoltam, az alapkiképzés egy jó próba, önismereti lehetőség is számomra” – jelentette ki.

A szerződéses jogviszonyt választó katonáknak a teljes Katonai Alapfelkészítés Programot teljesíteniük kell. Ez bentlakásos formában összesen tíz hetet vesz igénybe: az első két hét fizikai alapozás után következik az öthetes alapkiképzés, majd két hét jut a lövész alapozó felkészítésre, az utolsó egy hétben pedig felkészülnek a katonai esküre.

A következő hetekben a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred vitéz Farkas Gyula 5. Területvédelmi Zászlóalj, Nagykanizsán, az Erdész utcai objektumban az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred vitéz Nagy Sándor 48. Területvédelmi Zászlóalj, míg Székesfehérváron az MH Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred 17. Területvédelmi Zászlóalj készíti fel a bevonulókat.