Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jutasi altisztképző erényeit a ma katonája is magáénak vallja

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Pintér Ákos |  2024. szeptember 14. 11:11

A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára és a Laczkó Dezső Múzeum egész napos ünnepséget rendezett a Jutas 100 Emlékév kapcsán Veszprémben, az altisztképzés egykori fellegvárában, szeptember 13-án.

20240913_Veszprém - Jutas 100_PAKO_-13

Veszprém Vármegye Levéltárában a délelőtt folyamán egy előadássorozaton elevenítették fel neves történészek és szakemberek az altiszti életpálya változásait, a Rákóczi szabadságharctól egészen a második világháborúig. Az előadásoknak köszönhetően átfogó képet kaphattak az érdeklődők a hadviselés kulcsfiguráinak történelméről.

Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és a résztvevő katonai elöljárók koszorút helyeztek el az egykori altisztképző intézet, a mai Levéltár épületének emléktáblájánál.

Beszédében a helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az intézmény már fennállása alatt is fogalommá, európai hírűvé vált, mind a katonák, mind a civil társadalom körében elismerést vívott ki.

20240913_Veszprém - Jutas 100_PAKO_-15

„A visszaemlékezések és beszámolók szerint az intézetben katonai szaktudásban, jellemben, fellépésben hazájukhoz hű, feletteseinek feltétel nélkül engedelmeskedő, a parancsot végrehajtó tiszthelyetteseket formáltak, akik messze kimagaslottak. A jutasiak legendássá váltak, hiszen katonai és emberi erényeik nemcsak a képzés során mutatkoztak meg, de bátorságukkal és bajtársiasságukkal a harctéren is kitűntek” – mondta dr. Czermann János. Ezt az attitűdöt a mai Altisztképző Akadémia is magáénak vallja. Kaszab Zoltán vezénylőzászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa szerint nagyon sok alapérvényű altiszti tanítás van, ami a mai katonának és a mai társadalomnak is fontos.

„Már az 1849-ben kiadott Huszárok kézikönyvecskéjében megnevezték az őrmestert és annak speciális feladatait. Ismernie kellett a beosztott katonáit, jól kellett bánnia a lovával, tudnia kellett, hogy kell harcolni. Ezt tanítjuk ma is, a mai altiszteknek, csak modernebb eszközökkel. Így tudjuk elérni azt, ami a küldetése a Magyar Honvédségnek: Magyarország területi integritását, függetlenségét, polgárainak a szabadságát megvédeni” – fogalmazott a vezénylő zászlós a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol ünnepélyesen megnyitották a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia „JUTAS 100” című kiállítását.

A tárlaton a látogatók megismerkedhetnek az altisztképzés veszprémi múltjával és szentendrei jelenével.

20240913_Veszprém - Jutas 100_PAKO_-22

A veszprémi eseményen bejelentették, hogy mostantól vitéz Markóczy János altábornagy, a Magyar Királyi „Kinizsi Pál” Honvéd Tiszthelyettesképző Iskola parancsnokának nevét viseli a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ Csapatművelődési Otthona.

A napot az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar és a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar közös műsora zárta a Zeneiskolában.

Kapcsolódó cikkek