Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új korszak a hazai katona-egészségügyben

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton, Burillák Marcell | Fotó: Rácz Tünde, Érdi Róbert |  2024. szeptember 14. 12:22

„Megtisztelő, hogy Magyarországon köszönthetem ezt a sokszínű és kiváló tudósokból álló konferenciát” – nyitotta meg a DSTC/DATC kurzusát Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A három évtizedes múltra visszatekintő traumatológiai és sürgősségi sebészeti képzéssorozat három napra költözött Magyarországra.

Szeptember elején Magyarországon tartották a DSTC/DATC (Definitive Surgical Trauma Care/Definitive Anaesthetic Trauma Care), vagyis a súlyos sérüléseket szenvedett betegek ellátását végző sebészek és aneszteziológusok kurzusát. A traumasebészetre és sürgősségi ellátásra szakosodott IATSIC nevű nemzetközi szervezet nagyjából 500 tanfolyamot rendezett eddig több mint 30 országban. Ezúttal a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben az MH Egészségügyi Központ adott otthont képzésüknek.

„Személyesen számomra és a kormány számára egyaránt kiemelt fontosságú terület a katona-egészségügy. Büszkeséggel tölt el, hogy a magyar katonaorvosok, asszisztensek és ápolók felkészültségét nemzetközileg elismerik. A kormányzat továbbra is teljes mellszélességgel támogatja őket a mostanihoz hasonló képzésekkel. A DSTC és a Semmelweis Egyetem korunk kihívásainak megfelelő, új kompetenciákkal gazdagítja képességeinket” – szögezte le a miniszter nyitóbeszédében.

A tárcavezető elmondta, hogy a területvédelmi tartalékos kampányhoz hasonlóan az egészségügyi dolgozók között is szeretnék erősíteni a honvédség és a civilek kapcsolatát. „A világban zajló fegyveres konfliktusok világossá tették, hogy a polgári és katona-egészségügyben dolgozó orvosok együttműködése kulcsfontosságú. Szeretnénk minél több szakembert a honvédség tartalékos állományában tudni.”

20240904_honvedkorhaz_eloadas_er_016

A DSTC/DATC nem csupán sebészek, hanem aneszteziológusok és műtéti szakasszisztensek részére is biztosítja a súlyos sérültek azonnali hatékony ellátásához szükséges ismereteket. Az elméleti felkészítést pedig a csapatmunka gyakorlása egészíti ki. A tanfolyamon résztvevő 20 szakemberből 18 magyar, közülük 8 katona, míg az előadók különböző országokból érkeztek.

„A sürgősségi ellátás rohamosan fejlődik napjainkban, ugyanakkor a civil és a katona-egészségügy összehangolása sok országban gondot okoz. Ezen igyekszünk változtatni” – mondta professzor Ken Boffard. A tanfolyam igazgatója hozzátette, hogy kiemelt célnak tekinti olyan módszerek beépítését a kurzus tantervébe, amelyek elősegítik a gyors és minél gördülékenyebb csapatmunka kialakítását az orvosok között.

„A Semmelweis Egyetem nemcsak a régió vezető tudásközpontja, hanem a világ 300 legkiválóbb felsőoktatási intézménye közé tartozik” – fogalmazott dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese. „Fontos mérföldkő ez a tanfolyam a számunkra, hiszen szorosabb együttműködést tudunk kialakítani a civil és katona-egészégügy között. Bízom benne, hogy a szakmai egyeztetésekkel párhuzamosan szoros emberi kapcsolatok szövődnek majd.”

A megnyitón Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Szabó Attila rektorhelyettes mellett részt vett dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, dr. Fejes Zsolt ezredes, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, a Magyar Honvédség egészségügyi főnőke és dr. Vekszler Péter ezredes, az MH Egészségügyi Központ nemzetközi ügyekért felelős parancsnokhelyettese.

Közép-európai centrummá válhatunk


„Nemcsak elméleti képzés zajlik, hanem gyakorlati oktatás is, ahol valós körülmények között műtéti beavatkozásokat végez a nemzetközi oktatók által irányított csoport a Semmelweis Egyetem Herceghalmon található tréningközpontjában. Nagyon fontos, hogy nem csak sebészeti eljárásról van szó, az aneszteziológus részt is bevontuk. Egy súlyos sérült ellátása ugyanis komplex feladat, így elkerülhetetlen a két terület együttműködése. A tanfolyamon épp ezért az orvosok mellett műtőszakasszisztensek és aneszteziológus szakasszisztensek is részt vesznek” – tudtuk meg dr. Vekszler Péter ezredestől a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika „George Berci” Sebészeti Oktató és Kutató Laboratóriumában.

Az MH Egészségügyi Központ nemzetközi ügyekért felelős parancsnokhelyettese a képzés egyik vonzerejét abban látja, hogy a világhírű oktatók rendkívüli tudással érkeztek a Dél-afrikai Köztársaságból, Finnországból, Norvégiából, Dániából és Ausztráliából. „Hosszú távú terveink vannak a Semmelweis Egyetemmel. Évente szeretnénk megrendezni ezt a DSTC/DATC tanfolyamot, csakúgy, mint egy másik képzést, az Advanced Surgical Skills for Exposure in Trauma (ASSET) elnevezésű, harctéri tapasztalatokon alapuló, amerikai gyökerű sebészeti képzést. Mindkét törekvésünkkel a civil és katonai együttműködést kívánjuk erősíteni” – tette hozzá, kiemelve: nemcsak a sérült katonák ellátását kívánják fejleszteni, hanem a magyar lakossági ellátást is. „Reméljük, hogy a civil szakemberek közül lesz olyan, aki érdeklődik majd a tartalékos vagy akár az aktív katonai szolgálat iránt, és csatlakozik majd a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ munkájához” – húzta alá a katonaezredes.

w2024.09.05.dstc tanfolyam herceghalom.rt (6)

„Ez az első alkalom, amikor együtt dolgozhatok a Magyar Honvédséggel vagy a Semmelweis Egyetemmel. Ugyanakkor korábban, amikor még Magyarországon dolgoztam baleseti sebészként, egy másik nemzetközi oktatási programot hoztunk ide, amelyen a hallgatók közül néhányan a rangos egyetemről és a honvédségi kötelékből érkeztek” – fogalmazott professzor Balogh Zsolt, az ausztráliai John Hunter Kórház Baleseti Sebészet Osztályának igazgatója, a New Castle-i Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

A szakember 2003 óta oktat a DSTC/DATC tanfolyamon, elmondása szerint az Antarktiszt leszámítva, már valamennyi kontinensre elvitte a tudását. „Nagyon sok helyen az adott ország első ízben megrendezett tanfolyamán vehettem részt, ami mindig nagy öröm, de a legnagyobb boldogság mégis csak az, hogy végre Magyarországra is elhozhattuk ezt a fontos képzést” – szögezte le.

Akár forradalminak is nevezhető a Nemzetközi Baleseti Sebészeti és Intenzív Terápiás Társaság (IATSIC) felügyelete alatt zajló kurzus, ugyanis kevés sebésznek van speciális képessége súlyos sérülések szakszerű és gyors ellátására; a jelentőségét mutatja az is, hogy Ausztráliában és Új-Zélandon a sebész szakvizsga egyik alapfeltétele e tanfolyam.

„A budapesti és herceghalmi képzés jól szervezett és minőségi. Óriási támogatása van a honvédelem és az egyetem részéről: a gyakorlati és elméleti oktatás feltételei is adottak. Úgy hiszem, hogy a magyar munkacsoportnak jó esélye van arra, hogy a jövőben közép-európai centrumává váljon” – tette hozzá Balogh professzor.

w2024.09.05.dstc tanfolyam herceghalom.rt (14)

Prof. Ken Boffard ezredes, a dél-afrikai Milpark Kórház Baleseti Sebészet Osztályának vezetője a képzés egyik létrehozója, és tankönyvének egyik szerzője portálunknak elmondta, a DSTC tanfolyam 1999-ben jött létre, hogy a katonai sérülésekkel szembesülő vagy a hadseregben részmunkaidős tartalékos tisztként békeidőben dolgozó sebészeket megtanítsa a szükséges döntések meghozatalára. „Már az első képzés összes résztvevője magasan képzett sebész volt, így nem az volt a kérdés, hogy hogyan kell valamit csinálni, hanem az, hogy mikor kell valamit megtenni. Korábban még senki sem foglalkozott azzal, hogy megvizsgálja, milyen döntéseket kell hozni, amikor már megvan a megfelelő szakértelem. Ez nem különbözik egy autótól. Bármelyik szerelő ki tud cserélni egy alkatrészt, de egy tapasztalt szerelő azt fogja mondani, hogy ezt vagy azt az alkatrészt kell kicserélni, esetleg valami olyasmit, hogy ide vagy oda ne nyúlj. És mi ezt próbáljuk átadni a hallgatóknak” – közölte.

Bár Magyarország az orosz-ukrán háborúban a béke oldalán áll, sok európai országhoz viszonyítva sokkal inkább frontvonalba került, mint a korábbi években, így rendkívül fontos, hogy a katonai orvoslásnak nagyszerű központja van Budapesten – állapította meg Boffard ezredes, aki úgy tartja, a magyar fegyveres erők egészségügyi képzési színvonala kiemelkedik a NATO-tagországok közül.