Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lángoló óceán

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. szeptember 14. 13:33

A második világháború (sőt bizonyos vélekedések szerint egyenesen a világtörténelem) legnagyobb tengeri összecsapását 1944. október 23–26. között vívta a csendes-óceáni hadszíntéren az amerikai és a japán haderő. A csatában a császári katonai vezetés mindent egy lapra feltéve próbálta meg visszaverni ellenfele október 20-án indult Fülöp-szigeteki invázióját. A megmaradt repülőgép-hordozóik tudatos feláldozásával elcsalták a hadmozdulatot fedező amerikai flottaköteléket, hogy aztán a védtelenül maradt partra szálló csapatokat elpusztíthassák.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_szeptember_borító

Az Egyesült Államok hadereje 1944 nyarának közepére elfoglalta vagy izolálta a japánok kezén lévő kisebb-nagyobb szigeteket a Csendes-óceán déli és középső térségében. A Mariana-szigetcsoport részét képező Saipan, Tinian és Guam birtokba vételével pedig az ott kialakított repülőterekről felszálló B–29-es bombázók már a japán anyaországot is támadhatták. A császári hadvezetés helyzetét tovább rontotta, hogy az imént említett három, stratégiai jelentőségű földdarabért vívott, a szemben álló felek között meglévő hatalmas képességbeli különbségek miatt módfelett egyoldalúan alakult tengeri csatában – amely a nagy pulykalövészet néven vonult be a történelembe – súlyos vereséget szenvedtek; elveszítették három repülőgép-hordozójukat, ráadásul a haditengerészeti légierejük is gyakorlatilag megsemmisült.

Nimitz kontra MacArthur

Amerikai részről két elképzelés fogalmazódott meg a háború folytatását illetően. A haditengerészet (az élén Chester W. Nimitz admirálissal) a Fülöp-szigetek megkerülésével Tajvan irányába akart támadni, hogy elvágja a Japán és Délkelet-Ázsia közötti kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalakat, megfosztva ezzel az alapvető nyersanyagoktól a császárságot, illetve annak hadiiparát.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án, pénteken megjelent számában!