Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre ütőképesebb a kínai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 17. 6:28

A kínai hadsereg képes rakétacsapásokkal megsemmisíteni az Ázsiában működő hat legnagyobb amerikai támaszpont közül ötöt, s a nagyszabású kínai haderőfejlesztés veszélyezteti a kelet-ázsiai hajózás és az abban való amerikai részvétel szabadságát – tűnik ki egy amerikai jelentésből.

A washingtoni kongresszus amerikai-kínai gazdasági és biztonsági kapcsolatokkal foglalkozó bizottsága által készített jelentés szerint – amelyet szerdán hoznak nyilvánosságra, de egyes részleteket ismertettek belőle a hétfői amerikai lapok – az amerikai kormányt növekvő mértékben aggasztják „Kína egyre jobb katonai képességei, amelyek kihívást jelentenek az amerikai hadsereg kelet-ázsiai szabad mozgása szempontjából". „Ha konfliktus alakul ki Kínával, nemcsak az Ázsiában működő amerikai támaszpontok, hanem az amerikai repülőgép-hordozók is veszélybe kerülnek" – idézte a jelentés tervezetét a The Washington Times.

Barack Obama amerikai elnök legutóbbi ázsiai körútja során több ízben szólt arról, hogy az Egyesült Államokat aggasztja a „tengeri biztonság", és szükség van erősebb szövetségekre a regionális fenyegetésekkel szemben – írta a lap.

Az Egyesült Államok a jelentés szerint egy Kínával Tajvan miatt kialakuló esetleges jövőbeni konfliktus esetén is szembesülhet azzal, hogy Kína rakétacsapásokat mér amerikai támaszpontokra és hadihajókra. A kínai hadsereg már jelenleg is képes rakétáival megsemmisíteni a hat fő térségbeli amerikai támaszpont közül ötöt, az oszani és kunszani (Dél-Korea), illetve a futemmai, miszavai és jokotei (Japán) amerikai légi támaszpontokat. Az egyedüli kivétel a Guam szigeti Andersen légi támaszpont, tekintve hogy ez Kínától 3000 kilométerre található. A kínai bombázógépeket azonban állandóan tökéletesítik, s a kínai légiflotta hamarosan képes lesz csapást mérni a Guam szigeti támaszpontra is – fűzi hozzá a jelentés.

A kongresszusi bizottság értékelése szerint a kínai hadseregnek jelenleg 1150 darab rövid, legfeljebb 600 kilométer hatótávolságú, illetve 115 darab közepes, 1600-tól 2800 kilométerig terjedő hatótávolságú rakétája van. Ezenkívül jelenleg teszteli közepes hatótávolságú manőverező rakétáit, amelyek képesek csapást mérni az amerikai repülőgép-hordozókra. Ha Kína hajók elleni ballisztikus rakétákat telepít délkeleti területén, a kínai hadsereg képes lesz megtámadni a Tajvani-szorosban és a Dél-kínai-tengeren tartózkodó hadihajókat.