Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egységben az erő

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tóth László és Révész Csaba |  2020. augusztus 19. 15:39

Hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Jörg Vollmer vezérezredes, a brunssumi Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság (JFC B) parancsnoka. A tábornokot Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is fogadta augusztus 19-én.

20200819_Székesfehérvár (7)

Jörg Vollmer vezérezredes – aki az elmúlt években a Német Szárazföldi Erők parancsnoka volt – áprilisban vette át a brunssumi Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság parancsnoki beosztását Hollandiában.

A parancsnok szerdán megbeszélést folytatott Korom Ferenc vezérezredessel, a Magyar Honvédség parancsnokával, majd részt vett Székesfehérváron a Magyar Honvédség Parancsnoksága ünnepi állománygyűlésén, amelyen prof. dr. Kovács László dandártábornok, az MHP kibervédelmi szemlélője mondott ünnepi beszédet. Az augusztus 20-a alkalmából rendezett eseményen Jörg Vollmer vezérezredes átvette Korom Ferenc vezérezredestől a Partnerségi Érdemjelet, amely a közös feladatok végrehajtása érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére adományozható külföldi katonák részére. A kitüntetés odaítélésében nagy szerepet játszott a vezérezredes közreműködése a magyar-német katonai kapcsolatok fejlesztésében, a Magyarország és Németország szárazföldi erőinek együttműködéséről szóló megállapodás megvalósításában, valamint az is, hogy beosztásában ő lesz a Székesfehérváron megalakuló Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság elöljárója is.

20200819_Székesfehérvár (17)

Vollmer vezérezredessel közös sajtótájékoztatóján Korom Ferenc vezérezredes eredményes megbeszélésről számolt be. A találkozón tájékoztatást adott a Magyar Honvédség afganisztáni missziós jelenlétéről is. Mint mondta, a magyar szerepvállalás Afganisztánban nem változik, az erők kivonása a területről a tervezett csökkentéseknek megfelelően zajlik, ám a járványhelyzet miatt – biztonsági okokból – kénytelenek voltak a tervezetten felüli kivonásokat is végrehajtani, ez az állomány azonban készen áll arra, hogy a helyzet enyhülésével újra szolgálatba álljon. A katonai erő csökkentésével párhuzamosan Afganisztán nyugati régiójába a Magyar Honvédség őrzés-védelmi szakaszt rendel ki, ezzel is folytatva missziós tevékenységét.

A Magyar Honvédség parancsnoka a megbeszélésen beszámolt a NATO-nak felajánlott Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság létrehozásának jelenlegi helyzetéről is. „Határidőre el fogjuk érni a kezdeti műveleti képességet, amely 2022-re várható. Tájékoztattam vezérezredes urat arról, hogy a keretnemzetként ugyancsak szolgálatot ellátó Horvátországból megérkezett az első csoport, élén a parancsnokkal, akik megkezdték az együttes tevékenységet a magyar katonákkal” – fogalmazott Korom vezérezredes. A találkozón szó esett a magyar NFIU (NATO-erőket integráló elem) jelenlegi helyzetéről is. Az NFIU székesfehérvári működésének fő feladata, hogy folyamatos tájékoztatást adjon az euro-atlanti hadszíntéren lévő katonai erők mozgásáról.

Korom vezérezredes beszámolt arról is, hogy pár hónapon belül magyar parancsnoka lesz a KFOR-műveleteknek. „Magyarország elnyerte a KFOR parancsnoki beosztást. Történelmi esemény ez, hiszen 2021 novemberétől egy éven keresztül a NATO-műveletnek magyar parancsnoka lesz” – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Vollmer vezérezredes kiemelt figyelemmel kíséri a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósítását, amelyben Németország partnerségén túl személyes érintettsége is van, hiszen a német szárazföldi haderő parancsnokaként jelentős segítséget nyújtott abban, hogy a haderőfejlesztés a magyar szárazföldi haderő tekintetében is jó úton, megfelelő ütemben, megfelelő célok érdekében történjen.

20200819_Székesfehérvár (20)

Vollmer vezérezredes elégedettségének adott hangot Magyarország afganisztáni szerepvállalásával kapcsolatban. Mint mondta, az afgán NATO-misszió a brunssumi parancsnokság irányításával működik, s a magyar katonák – együttműködve a többi nemzettel – mindent megtesznek azért, hogy az ottani helyzetet minél hamarabb, békés úton, tárgyalásokkal lehessen rendezni.

A JFC B parancsnoka kiemelte: az észak- és kelet-európai védelmet a brunssumi parancsnokság prioritásként kezeli, és ebben a védelemben Magyarországnak immár kiemelten fontos szerepe van. „Magyarország óriási lépést tett a szövetséges rendszeren belül, amikor úgy döntött, hogy nemzetközi parancsnokságot ajánl fel a NATO-nak, amely itt, Magyarország területéről koordinál majd védelmi feladatokat” – fogalmazott Jörg Vollmer, hozzátéve, külön öröm számára, hogy a parancsnokság létrehozásában ő is részt vehet. „Egységben az erő. Szoros együttműködésre van szükség a nemzetek között, és pontosan ez az, amit itt teszünk” – mondta a JFC B parancsnoka.

GALÉRIA

Kapcsolódó cikkek