Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egységes szemléletmód a katonai frekvenciagazdálkodás területén

Szöveg: Gémes Balázsné szds. |  2009. november 5. 14:49

Az MH Támogató Dandár (MH TD) szervezésében, november 4-én került megrendezésre a „Magyar Honvédség frekvenciagazdálkodási konferencia, melyet 2006-ban a jogelőd szervezet (MH Híradó és Informatikai Parancsnokság) indított el.

Három év elteltével sok változás történt, amely aktuálissá tette a rendezvény megszervezését. Nem elhanyagolható tényezőként merültek fel azok a kérdések, hogy milyen szervezeti, jogszabályi változások, fejlesztések történtek az elmúlt években és hogyan lehet erősíteni ezt a szakterületet. A konferencia szervezői nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a felkért előadók átfogó képet adjanak a Magyarországon működő polgári és nem polgári, azon belül a katonai frekvenciagazdálkodás helyzetéről.

A konferencia fővédnöke Mikita János mk. altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnök helyettes volt, akit Juhász István vezérőrnagy, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály főosztályvezetője, egyben a konferencia védnöke képviselt. Juhász vezérőrnagy megnyitó beszédében elmondta, hogy a frekvenciával, mint véges erőforrással történő gazdálkodás szempontjából egyre nagyobb kihívást jelent a védelmi szféra számára az érdekek képviselete, a katonai frekvenciatartomány eróziójának megakadályozása a gazdasági és nemzetközi elvárásoknak történő megfeleléssel szemben. A Magyar Honvédségben azt az elvet és gyakorlatot továbbra is követni kell, hogy az alaprendeltetésből adódó feladatok végrehajtása mindenoldalúan biztosított legyen. Egy ilyen biztosítási fajta a frekvenciagazdálkodás, ami nemzetközi és nemzeti szabályozottsága miatt kiemelt fontosságú.

 

Horváth Ferenc dandártábornok, az MH TD parancsnoka, a rendezvény házigazdája bevezető előadásában hangsúlyozta, a terület fontosságát, jelentőségét hazai és nemzetközi szabályozottságán túl az is mutatja, hogy a Magyar Honvédség rádióelektronikai eszközei, rendszerei −legyenek azok csapatvezetési vagy fegyverirányítási rendszerek− hazai, NATO vagy missziós környezetben egyaránt csak frekvencia és rádióengedélyek birtokában működtethetőek. A szervezeti változások időszakában, NATO csatlakozásunkból adódóan az interoperabilitás, a képesség alapú haderő megteremtése folyamán jelentősen megváltozott a Magyar Honvédség haditechnikai, rádióelektronikai eszközparkja is, melyek üzembetartásához a szükséges frekvenciákat, a rádióengedélyeket folyamatában kellett biztosítani. A Dandár jelenleg három fővel látja el a megváltozott és kibővített eszközpark frekvencia biztosítását és ezzel a zavarmentes működést. Megítélése szerint a széleskörű együttműködésnek is köszönhető a sikeres feladat végrehajtás. Kiemelte a GRIPEN vadászgépekkel, a felderítő radarállomásokkal, a MILES szimulációs rendszerrel, a KONGSBERG URH és a HARRIS RH rádiókkal kapcsolatos sokrétű feladatokat.

A megnyitó beszédeket követően a program első részében a hazai és nemzetközi frekvenciagazdálkodási szervezetek feladatait, kapcsolatrendszerét, valamint a hatósági rádióengedélyeztetési eljárásrendet és jogszabályi változásokat ismerhették meg. A második részben a katonai frekvenciagazdálkodás helyzete került bemutatásra és ezen belül is kiemelve a missziók frekvenciabiztosításának elsődleges szerepét. A konferencia utolsó blokkjában a meglévő képességeink felhasználási lehetőségeiről, a kutatás, fejlesztés eredményeiről, azok kiaknázási alternatíváiról hallhattak.

A konferencia részvevői az előadások szüneteiben a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hatóság mérőeszközeit, ellenőrző-mérő gépjárművét, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Technológiai Igazgatóság, valamint a SAGAX Kft. hazai fejlesztésű rádióelektronikai rendszereit tekinthették meg.
Az egész napos konferencia szervezőinek célja a változások ismertetésén túl a frekvenciagazdálkodás, azon belül a katonai frekvenciagazdálkodás területén egységes szemléletmód, az egyes szabályzók esetében egységes értelmezés kialakítása volt.
Végül, de nem utolsó sorban a rendezvény azt a célt is szolgálta, hogy a frekvenciagazdálkodási szakterületen érintettek között személyes munkakapcsolatok alakuljanak ki, támogatva a szakterületen dolgozó kollégákat, hiszen az eddig végrehajtott feladatok is közös erőfeszítések eredménye.

A konferencia zárásaként Horváth dandártábornok megköszönte a színvonalas előadásokat, a technikai bemutatók megrendezését, valamint Drilla Attila alezredesnek, az MH TD Frekvenciagazdálkodás Főnökség főnökének a konferencia szervezésének lebonyolítását. A szervezők bíznak abban, hogy három év múlva ismét lehetőségük lesz beszámolni a – ma még csak tervezett – változtatásokról, illetve változásokról.

 

Fotók: Szabó Lajos zls.