Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt a környezetért

Szöveg: Pápai Annamária | Fotó: az alakulatok felvételei |  2023. április 27. 15:01

Április 22-e óta zajlik a „TeSzedd-Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akció. Az országos hulladékgyűjtési kampány a környezet megtisztítása mellett alkalmat biztosít a civil társadalom és a honvédség kapcsolatának erősítésére is. Az akcióban a szolnoki alakulatok katonái és honvédelmi alkalmazottai is részt vesznek.

teszedd- tiszaderzs  (5)

Évek óta jelentős problémát jelent az élő Tiszán feltorlódó hulladékmennyiség. Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnökének kezdeményezésére április 26-án három szolnoki alakulat csatlakozott az akcióhoz, hogy segítsenek a helyieknek a Tisza folyó tiszaderzsi szakaszának megtisztításában. Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár és az MH Kiss József 86. Helikopterdandár részéről húsz-húsz, míg az MH Béketámogató Kiképző Központ részéről tíz fő vett részt az akcióban.

Az ünnepélyes megnyitón Tiszaderzs polgármester asszony mellett a térség országgyűlési képviselője, valamint a vármegyei közgyűlés elnöke is felszólalt. Hubai Imre a jelenlévőket köszöntve reményét fejezte ki, hogy az akció a jövőre nézve hagyományt teremt, hiszen a tiszaderzsi kikötő a Tisza-tó egyik legjobb természeti adottságokkal rendelkező kikötője, és fontos, hogy a jövő generációja is élvezni tudja az itt kialakult páratlan ökoszisztémát. A katonai szervezetek parancsnokai is üdvözölték a közös kezdeményezést és ígéretet tettek a jövőbeni együttműködés folytatására.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága munkatársainak tájékoztatója után a helyi önkormányzat dolgozóinak segítségével elkezdődött a zsákok, kesztyűk kiosztása, majd elindultak a csapatok. A gyűjtés a vízen és a partmenti nádas területén folyt, ahová a legtöbb hulladék besodródott. Az önkéntesek mintegy 150 zsák szeméttől szabadították meg a területet, melyet a Nemzeti Hulladékszállító szállított el további kezelésre.