Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő katonai térképészetének megalapozása érdekében

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. április 27. 15:47

A HM Zrínyi Nonprofit Kft. térképészeti ágazata is képviselte magát az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán megrendezett 27. GISopen konferencián Székesfehérváron, április 26-án, szerdán. Zboray Zoltán ágazati igazgató előadásában beszélt a szakmában zajló aktualitásokról és a térképészetben történő szervezeti átalakításokról, továbbá kitért a katonai térképészek jelenlegi és jövőbeni feladataira is.

Zboray_Zoltan_eloadasa_a_GISopen_konferencian_20230426_04 copy

A térképész és földmérő szakmák jelentős szereplőivel rendezték meg huszonhetedik alkalommal a GISopen konferenciát április 26-án és 27-én, Székesfehérváron.

Zboray Zoltán előadásában elmondta: a katonai térképészet több mint százéves múlttal rendelkezik. Március elsejétől a HM Zrínyi Nonprofit Kft. feladatkörét képezi – többek között – a honvédelem térképellátásához szükséges geodéziai, térinformatikai feladatok végrehajtása, földmérési munkák elvégzése és elvégeztetése, illetve annak ellenőrzése. A honvédelmi célú térképészeti adatbázisok létrehozását, működtetését és az ezekből történő adatszolgáltatást is a HM Zrínyi Nonprofit Kft. szakemberei látják el.

Mint rámutatott, folytatják a korábban megkezdett munkákat, mint például a haditechnikai eszközök geoinformációs támogatása, a Digitális Topográfiai Adatbázis (DITAB-50) fejlesztése és három évenkénti aktualizálása mellett, légiforgalmi térkép és atlasz készítésében is részt vesznek. 2023-ban is elvégzik a Magyar Honvédség térképészeti biztosításához szükséges légifelméréseket és téradat szolgáltatásokat, valamint igény szerint egyedi megrendelés alapján térképészeti termékek készítését és szolgáltatását is teljesítik.