Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt adták ki a tűzparancsot?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 25. 14:21

Egy nappal a dél-koreai sziget ágyúzása előtt Kim Dzsong Il és utódjául kijelölt fia, Kim Dzsong Un, azon a tüzérségi támaszponton járt, ahonnan leadták a lövéseket – jelentette csütörtökön a dél-koreai média kormányforrásokra hivatkozva.

A Joongang Daily című lap értesülése szerint Kim Dzsong Il személyesen ekkor adta ki a parancsot a támadásra. Fia valószínűleg azért kísérte el őt, hogy tapasztalatokat szerezzen a hadsereg irányítása terén. Lapértesülés szerint a két Kim találkozott a helyi katonai körzet parancsnokával.

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése alapján a két Kim hétfőn magas rangú katonai vezetőkkel együtt látogatást tett abban a tartományban, ahol a lövéseket leadó tüzérségi támaszpont van. A KCNA azonban csak arról tett említést, hogy a küldöttség egy halászati üzemet keresett fel.

Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke a napokban egy televíziós interjúban ugyancsak úgy vélte, hogy a támadás valószínűleg összefüggésben áll a kommunista rezsim vezetői posztján várható utódlással.

Címkéktüzér