Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medálparádé a NATO szarajevói parancsnokságán

Szöveg: Papp Tibor alezredes |  2010. november 25. 14:54

NATO Non-Article 5 medált kapott öt magyar katona David Enyeart dandártábornoktól, a szarajevói NATO-parancsnokság (NATO HQ Sarajevo) amerikai parancsnokától. Katonáink Bosznia-Hercegovinában, a NATO által vezetett békefenntartó misszióban teljesített hat hónapos szolgálatukat fejezik be november 30-án.

Enyeart tábornok a kitüntetések átadásán megköszönte a misszió sikere érdekében végzett munkát Gulyás Zoltán ezredesnek, a NATO HQ Sarajevo távozó törzsfőnökének, Kis Csaba őrnagynak, a törzsfőnök munkáját közvetlenül segítő végrehajtó tisztnek, valamint Szatmári Ottó főtörzsőrmesternek, adminisztratív tiszthelyettesnek. A tábornok köszönetét fejezte ki továbbá Papp Tibor alezredesnek, a NATO Tanácsadó Testület humánerőforrás-gazdálkodással, valamint Szőke Róbert alezredesnek, a NATO Tanácsadó Testület kiképzéssel és doktrína-kidolgozással foglalkozó főtisztjeinek a bosznia-hercegovinai védelmi reform területén kifejtett színvonalas tevékenységükért.

A szarajevói NATO-parancsnokságon a beosztásukat átadó magyar katonák közül Gulyás Zoltán ezredes és Kis Csaba őrnagy, a NATO Non-Article 5 medál mellett parancsnoki elismerésben (Commander’s Commendation) is részesült. Szatmári Ottó főtörzsőrmester ugyanakkor törzsfőnöki elismerést (Chief of Staff’s Commendation) vehetett át.
David Enyeart dandártábornok rövid beszédében méltatta a magyar katonák szakmai felkészültségét, helytállását, valamint a hat hónapos misszió során végzett munkájuk kimagasló színvonalát. A parancsnok reményét fejezte ki, hogy akár a Balkánon, vagy más hadszíntéren a jövőben is lesz módja a Magyar Honvédség katonáival együtt szolgálnia, akik a nemzetközi missziókban nyújtott teljesítményükkel elismerést vívtak ki maguknak a NATO-szövetségesek körében.

1595910622