Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kis szürke ember

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. november 25. 15:26

A kis szürke ember Az 1848-49. évi magyar szabadságharc legnagyobb hadvezére – tartják Józef Bemről. Mások szerint Görgei Artúr volt az. E vitában nem tisztünk igazságot tenni, ellenben halálának 160. évfordulóján most megismerkedhetnek a lengyel tábornok katonai pályafutásával.

A válságosra fordult hadi helyzetben, 1848. december 8-án egy jelentéktelennek tűnő öregúr érkezett az erdélyi magyar erők szilágysomlyói főhadiszállására, majd a következő rövid beszédet intézte a tisztekhez: „Uraim! A kormány engem e hadsereg teljhatalmú parancsnokává nevezett ki. Én önöktől feltétlen engedelmességet kérek. Aki nem engedelmeskedik, agyon fogom lövetni. De fogok tudni jutalmazni is. A múltról nem beszélek. A parancsokat rögtön kiadom. Elmehetnek."

Ezzel a rövid monológgal indult Józef Bem tábornok – vagy ahogy Jókai Mór nevezte őt egyik novellájában, a kis szürke ember – pályafutása az erdélyi magyar hadseregnél. Még kilenc hónapot töltött az országban, s bár magyarul csak néhány szót tanult meg, katonái imádták, egyszerűen csak Bem apóként emlegették.

A legendás tábornokról bővebben olvashat a Magyar Honvéd november 26-án megjelenő új számában!

Címkékévforduló