Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt szolgáltak, együtt ünnepeltek

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Mosonyi Viktor hadnagy |  2021. június 6. 11:04

Elődeik emléke előtt tisztelegve ünnepelték egyesületük fennállásának ötvenedik évfordulóját a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja tagjai. A találkozó fővédnöke Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere volt.

Kiskőrös (2)

Bajtársi találkozó keretében emlékeztek meg közösségük megalakulásának fél évszázados jubileumáról a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja tagjai. A szervezetet 1971. február 17-én alakult azzal a céllal, hogy a nyugállományba vonult katonáknak tartalmas, közösségépítő elfoglaltságot nyújtson, és hatékony érdekképviseletet biztosítson.

Az alapítók tizennyolcan voltak, a klub első elnökévé Cséke Lajos nyugállományú őrnagyot választották. Az elnökhelyettes Bátorfalvi Kálmán nyugállományú rendőr százados, a titkár Kővágó Vendel nyugállományú rendőr őrnagy volt. A közösséget most Fadgyas István nyugállományú őrnagy vezeti, munkáját elnökhelyettesként Gottfried Béla nyugállományú ezredes segíti, a titkári teendőket Duchai Józsefné nyugállományú büntetés-végrehajtási őrnagy látja el, a szociális ügyeket Mellher Sándor nyugállományú őrnagy intézi, Benics László nyugállományú zászlós a gazdasági felelős, a kulturális programokat pedig Jakab József nyugállományú főhadnagy koordinálja. A klubnak jelenleg 85 tagja van.

Kiskőrös (13)

A megemlékezés a városháza előtt zászlófelvonással kezdődött, majd a résztvevők a Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében folytatták az ünnepi találkozót. Supka Éva moderátor köszöntője és Kovács Karina, a Kiskőrösi Evangélikus Középiskola diákja szavalatát követően Fadgyas István nyugállományú őrnagy, a klub elnöke elevenítette fel az elmúlt ötven év jelentősebb eseményeit. Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették és segítik most is a közösség munkáját – külön kiemelve Barkóczi Ferenc egykori, valamint Domonyi László jelenlegi polgármestert, akikkel másfél évtizede támogatják a klubot. A Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levelét Gáldonyi Sándor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának vezetője olvasta fel.

Az ünnepi megemlékezés alkalmával a legjobbak munkáját külön is megköszönték. A nyugállományúak szervezetei, valamint a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként a honvédelmi miniszter a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát adományozta Gottfried Béla nyugállományú ezredesnek, a Honvédelemért Kitüntető cím III. fokozatát pedig Schiller Katalin nyugállományú őrnagynak és Martin Ferencnek. Emléktárgyat adományozott Kormány Sándor nyugállományú ezredesnek és Balogh Lajosnénak. A Magyar Honvédség parancsnoka tárgyjutalomban részesítette Hegedűs Mihálynét, valamint Flaisz Imre nyugállományú rendőr zászlóst. A jubileumi rendezvény zárásaként a találkozón részt vett társ nyugállományú egyesületek képviselői emlékszalagot kötöttek a kiskőrösi klub zászlajára.

Kiskőrös (8)

A bajtársi találkozó résztvevői ezt követően Szabadi-Maglódi Kitti, a Petőfi Sándor Művelődési Központ igazgatójának meghívására megtekintették a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak klubja félévszázados történetét bemutató kiállítást. Az ünnepi beszédében Domonyi László polgármester kiemelten hangsúlyozta annak a jelentőségét, hogy a klub megalakulása óta eltelt ötven esztendő alatt a tagoknak sikerült életben tartaniuk az egykori laktanya emlékét. Mint mondta, a katonai szolgálat nem csak a múlt egy darabja, de élő emlék, hivatás, kötelességtudat a haza és a társadalom fegyveres szolgálatában.

A kiállítás megtekintése után a résztvevők a Kiskőrös újratelepítésének 300. évfordulóján átadott Helyőrségi Emlékparkban elhelyezték a tisztelet és az emlékezés koszorúit.

Kiskőrös (11)

A jubileumi ünnepségen részt vett - többek között - Kocsi László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály Társadalmi Kapcsolatok Osztály osztályvezetője, Miklovich János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka, Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke, dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a BEOSZ Dél-alföldi régiója elnöke és Font Sándor országgyűlési képviselő is.

Forrás: vira.hu