Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bátor katonák és kitartó katonafeleségek

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Snoj Péter, Pixabay |  2021. június 6. 14:38

A katonák élete gyakran együtt jár a hosszú bevetésekkel, a missziókban eltöltött magányos éjszakákkal, távol szeretteiktől. Mindezt azért teszik, hogy biztonságban tudják hozzátartozóik mellett hazájuk összes állampolgárát. Természetes azonban, hogy még a legerősebb harcos egyenruhája mögött is érző szív dobban. A katonafeleségeket szintén kihívás elé állíthatja társuk életmódja. Ebben nyújt segítséget Gary Chapman, elismert párkapcsolati szakértő „Az 5 szeretetnyelv – Katonai kiadás” című könyve, melynek társszerzője Jocelyn Green, egykori katonafeleség.

arhív kép

Hogyan élhet túl a katonák kapcsolata egy missziót?

A könyvben a katonák és társaik tapasztalataiba enged bepillantást a szerző, aki a szeretetnyelvek fogalmának megalkotója. Ezúttal is törekszik arra, hogy bemutassa ezeket, melyek kulcsok lehetnek a kapcsolatok jobbá tételéhez. Gyakorlati segítséget nyújthatnak az érzelmi közelség fenntartásában a fizikai távolság ellenére, majd a hazatérés utáni újraintegrálódásban, sőt abban is, hogyan segíthetik a feleségek társuk felépülését egy esetleges traumából.

Mi is az a szeretetnyelv?

Minden ember máshogy fejezi ki a szeretetét és más az, amelytől valóban szeretve érzi magát. Fontos, hogy azon a „nyelven” érzékeltessük társunkkal azt, hogy értékeljük, amely számára érthető. Az író alapvetően öt szeretetnyelvet különböztet meg: ezek az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek, illetve a testi érintés. Természetesen minden embernek fontos lehet az összes kifejezésmód, azonban több konfliktus forrása lehet az, ha nem a számunkra elsődleges „nyelven” mutatják ki felénk az érzéseket. Egy hétköznapi példánál maradva: ha a férj szeretetnyelve a szívesség, valószínűleg a számára fontos dolgokkal próbál kedveskedni – takarít, megszereli az autót, lenyírja a füvet. Cserébe feltehetően pozitív reakciót várna társától, azonban, ha a feleség szeretetnyelve a minőségi idő, akkor ő leginkább arra vágyna, hogy a férj teljes figyelmét neki szentelje, beszélgessenek, közös programon vegyenek részt. Így a legjobb szándék is könnyen veszekedésbe fulladhat, hiszen azt érzékelheti, hogy a férfi nincs mellette, mert „minden más fontosabb”, mint ő. A felek talán nem is értik a másiknak mi jelenti a problémát. Azonban az ismeretek birtokában közelebb kerülhetnek egymáshoz.

goodbye-1441470_1920

A távkapcsolat sikerének titkai

Egy olyan különleges élethelyzetben, amikor a katonát rendszeresen messzire hívja a hivatása, még inkább fontossá válhat az egymásra való odafigyelés. Hiszen a katonafeleségek gyakran jelentenek stabilitást, biztonságot a harcosoknak. A szerző a különböző szeretetnyelvekhez illő módszerekkel látta el azokat a párokat, akiket egy misszióba való utazás kihívás elé állít.

Többek között azt tanácsolta az elismerő szavakra vágyóknak, hogy küldjenek kézzel írt levelet társuknak minél gyakrabban, melyben kifejezik milyen büszkék rá, illetve telefonon keresztül is fejezzék ki ezt.

Talán a minőségi időre vágyók vannak a legnehezebb helyzetben, azonban számukra is tett javaslatot: ha lehetőség adódik, beszélgessenek interneten, telefonon keresztül, készítsenek közös weboldalt, melyre rendszeresen töltsenek fel információt arról, mi történik a másikkal. Ha mindennek technikai akadálya van, a levélírás itt is megoldás lehet vagy beszéljék meg, hogy elkezdik olvasni ugyanazt a könyvet, amiről később mesélhetnek egymásnak.

soldier-1002358_1920

Az ajándékozást értékelők különösen nagyra becsülhetik azokat a számukra elküldött csomagokat, amely tele van nekik kedves tárgyakkal. Természetesen érdemes utánajárni, mi az, amit el lehet küldeni az adott misszió helyszínére. Ha van lehetőség, a távollévő katona is kedveskedhet ajándékkal, például online megrendelhető utalvánnyal.

A szívességek nyelvét beszélők esetében a szolgálatot teljesítő fél utazása előtt ellenőrizheti az autó állapotát, az otthon maradó társ pedig kialakíthat egy olyan helyet, ahol a hazatérő katona kikapcsolódhat és számára kedves tárgyakkal, olvasnivalóval veheti körbe magát.

Az érintés szeretetnyelvét beszélők szintén nehéz helyzetben lehetnek, ezért fontos, hogy a másodlagos nyelvükre nagyobb hangsúlyt fektessenek, pótolva a hiányt – akárcsak a minőségi időre vágyók esetében. Fényképek, parfümmel befújt, kézzel írt levelek küldése egymásnak némileg enyhítheti az űrt.

Mindezek mellett természetesen lényegesen összetettebb tanácsok és történetek olvashatók a könyvben, azonban ezzel a rövid betekintéssel talán láthatóvá válik, hogy missziós körülmények között is van remény arra, hogy a katonák társukkal kiegyensúlyozott, tartós kapcsolatban élhessenek.

Címkékmisszió