Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés a Bundeswehr egészségügyi szervezetével

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. május 3. 13:02

Dr. Németh András orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség Honvéd Egészségügyi Központ parancsnoka meghívására hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Dr. Kurt-Bernhard Nakath orvos altábornagy, német katona-egészségügyi szolgálatfőnök. A parancsnok és az altábornagy hétfő délután együttműködési megállapodást írtak alá.

Németh András a reggeli találkozón elmondta: a 2007-ben létrejött Honvéd Egészségügyi Központban jelenleg mintegy 765 személy dolgozik. A dandártábornok kifejtette: a katonai egészségügyi intézmény fő pillérei a prevenció, az evakuálás, a kezelés, a logisztika, a specializáció, valamint a kutatás, fejlesztés is – a Központ 2800 betegággyal rendelkezik, amely minden egyenruhás (így rendőröknek, tűzoltóknak is) rendelkezésére áll. Hozzátette: a szervezet fő feladatai közé tartozik a missziókban való részvétel és bizonyos szűrési vizsgálatok elvégzése is.

A megbeszélésen bemutatásra került a központ számos intézményeinek struktúrája is (így a Tünde utcai, a Szilágyi Erzsébet fasori, a Róbert Károly körúti, a Gyáli úti és a Budaörsi úti intézmények is), valamint a Kecskeméti Katonai Kórház és Repülőkórház is. A dandártábornok röviden kitért a Központban zajló fizikai gyakorlatokra is, majd a MEDEVAC (melynek segítségével a sérültek gyors és szakszerű szállítására nyílik lehetőség) magyar vonatkozásaira is: hangsúlyozta, a feladatok jelenleg az AN 26-os, és MI 8-as gépekre épülnek, és beszélt az úgynevezett Stratevac-ról is, melyek a stratégiai evakuáció szolgálatában állnak.

1595901314
 

A dandártábornok elmondta: a kutatás-fejlesztés területén nagy hangsúlyt fektetnek a kórélettan, a radiobiológia, a toxikológia, valamint narkotikum- és tudományos laboratórium tevékenységeire is.

Németh András kiemelte a misszióban tevékenykedő munkatársak munkáját. Mint mondta, a jelenlegi missziókban (így a KFOR-ban, az ISAF-ben, az EUFOR-ban, a UNIFICYP-ben és az MFO-ban) összesen 63 munkatársuk dolgozik. A dandártábornok részletezte továbbá a Kiválósági Központ tevékenységét, és a mobil biológiai laborok eredményeit is, valamint azokat a páncélozott, sebesülteket szállító járműveket ( a BTR-80 SKJ-t, valamint a Mercedes G 270-t és az UNIMOG 435-t) is bemutatta, melyek a központ szolgálatában állnak. Hozzátéve kiemelte a KFOR laboratóriumokban dolgozó 10 személy munkáját is. „ Egy év alatt mintegy 18 ezer feladatot látnak el munkatársaink", fogalmazott.

A dandártábornok előadása után a delegáció a délutáni órákban együttműködési megállapodást írt alá a Honvéd Egészségügyi Központtal.

1595901314