Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködési megállapodás a Széchenyi Egyetemmel

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2020. szeptember 22. 16:07

A fiatalok a honvédelem területén is a jövő letéteményesei - mondta Szabó István honvédelmi államtitkár szeptember 22-én, kedden Győrben, a Honvédelmi Minisztérium és a Széchenyi István Egyetem közötti együttműködési megállapodás aláírása alkalmából.

20200922_Győr (1)

Újabb felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást a honvédelmi tárca. A győri Széchenyi István Egyetemen aláírt szerződés értelmében a jövőben kiemelten kezelik a közösen létrehozható kutatási-fejlesztési projekteket, valamint az önkéntes tartalékos rendszer népszerűsítését az intézmény hallgatói között.

Szabó István honvédelmi államtitkár a megállapodás aláírásakor úgy fogalmazott: a tárca 2018 óta folyamatosan keresi azokat a felsőoktatási intézményeket, amelyekkel megállapodást köthet, hiszen egyfajta szövetségesként tekint az egyetemekre. Mint mondta, az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltozott a biztonsági helyzet Európában. A magyar kormány azért indította el a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, hogy az új kihívásoknak meg tudjon felelni, vagyis Magyarország a mai kor színvonalának megfelelő haderővel rendelkezzen. A program egyik része a legmagasabb színvonalú, legmodernebb haditechnikai eszközök beszerzéséről, míg a másik magáról a katonáról szól, akiknek toborzása – különös tekintettel a fiatalokra – prioritást élvez.

20200922_Győr (6)

„Ezekhez a technikai eszközökhöz olyan katonákra van szükségünk, akik egyrészt fel vannak készítve az eszközök kezelésére, működtetésére, üzemeltetésére, másrészt pedig elkötelezettek a haza védelmében, képesek és készek is tenni azért adott esetben. Ha ezt a két dolgot vesszük, gyakorlatilag el is mondtam, miért vagyunk itt, miért keressük a felsőoktatási intézményekkel az együttműködést” – fogalmazott Szabó államtitkár, hozzátéve: a fiatalok a honvédelem területén is a jövő letéteményesei, éppen ezért a tárcának az az érdeke, hogy minél eredményesebben toborozzon az ifjúság körében.

Földesi Péter, az egyetem rektora hangsúlyozta: az együttműködési megállapodás aláírásával az intézmény számára is új lehetőségek nyílnak, mivel a honvédelem ügye, az abban rejlő kutatási, fejlesztési lehetőség a hallgatók számára is új kihívásokat tartogatnak. Mint mondta, rendkívül fontosnak tartják, hogy választható tárgyként immár a honvédelemmel foglalkozó ismeretek is felkerültek az oktatási palettára, ezzel is segítve a hallgatókat, hogy megismerkedjenek a területtel. A rektor kiemelte: a közös munkát haladéktalanul meg kívánják kezdeni, hiszen a mindkét fél számára előnyös megállapodásnak köszönhetően új utak nyílnak meg az egyetem előtt.

GALÉRIA